Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Co s vizí společnosti

Jan Hartl (1951) vystudoval sociologii, politologii a filmovou vědu na UK.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jan Hartl - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Hartl - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Jan Hartl

(1951) vystudoval sociologii, politologii a filmovou vědu na UK. V letech 1975–1989 působil v Ústavu pro filozofii a sociologii ČSAV. Na jaře 1990 spoluzaložil Středisko empirických výzkumů (STEM), první soukromou sociologickou firmu, kde je dodnes ředitelem.

Probírali jsme s naším významným regionálním politikem otázky kolem přípravy pražské olympiády. Samozřejmě se řeč stočila k tomu, že to je obrovský podnik, který není snadné zvládnout, že to je výzva pro nás pro všechny, abychom dokázali sami sobě i těm druhým, jací vlastně jsme. Odtud byl jenom krůček k daleko obecnější úvaze o tom, zda si v našem společenském povědomí a s naší kulturní tradicí a výbavou umíme stavět před sebe hodnotný dlouhodobý cíl, který by byl schopen motivovat většinu národa k jistému vzepětí, přesáhnout obzor všednosti a každodennosti, cíl dostatečně dlouhodobý, avšak i reálně dosažitelný, který by dokázal stmelovat ve společné aktivitě a úsilí různé složky a skupiny obyvatel.

Bublina, která splaskla

Promítal jsem si v duchu posledních osmnáct let a pátral v paměti, kdy jsme něčeho takového byli schopni. Setřást okovy komunistické nesvobody? Zbavit se nedostatkové komunistické ekonomiky a otevřít se volnému podnikání? Budiž – připustíme ale asi, že se komunismus do značné míry zhroutil sám a že širokou veřejnost to nestálo zas až tak moc…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].