Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Prezident místodržitel

O tom, že Dmitrij Medveděv (42) bude na jaře 2008 zvolen prezidentem, nikdo v Rusku nepochybuje.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

O tom, že Dmitrij Medveděv (42) bude na jaře 2008 zvolen prezidentem, nikdo v Rusku nepochybuje. Navrhl ho přece Vladimir Putin. Stane se tak nejmladší hlavou Ruska po caru Mikulášovi II. (ten byl za carem ve věku 26 let). Medveděv Putinovi vděčně ihned navrhl post premiéra.

Nominace Medveděva (Respekt o něm psal jako o pravděpodobném kandidátovi už koncem roku 2006) vypadá jako tah, jímž si chce Putin dopřát čas na rozmyšlenou. Střídání moci je totiž v Rusku vždy velmi nebezpečnou hrou. Putin se jako prezident obklopil silovými skupinami z prostředí KGB, z nichž každá by ráda dosadila na prezidentský post svého člověka. Těmto skupinám velí opravdu nebezpeční lidé, jako například šéf Služby bezpečnosti prezidenta Viktor Zolotov nebo ředitel ruské kontrarozvědky (FSB) Viktor Patrušev. Nejenže kráčí ve stopách Beriji (který byl Stalinovi dlouho věrný, ale potom se ho snažil nahradit a doplatil na to životem), ale kromě obrovské moci mají také obrovské finanční zdroje. Putin si musí ponechat pozici „nejvyššího rozhodčího“ mezi těmito skupinami, neboť ve chvíli, kdy tato smečka buldoků pocítí jeho slabost, skočí mu bez milosti po krku.

Medveděv je zřejmě Putinovou jedinou šancí. Kdyby se rozhodl například pro bývalého ministra obrany Sergeje Ivanova, jehož podporuje vojensko-rozvědčická lobby,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].