Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Zdravím, koupil jsem mobil!

Fronty patří k „ostrovu svobody“ stejně jako blankytné moře. V tyhle dny se do nich však stovky zámožnějších Kubánců řadí radostněji. Čekají na domácí spotřebiče, počítače a mobilní telefony – zboží, které si během pěti dekád kubánské diktatury nemohli koupit, jenom o něm snít.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Je to drahé, ale možné. (Havana, duben 2008) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Je to drahé, ale možné. (Havana, duben 2008) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Fronty patří k „ostrovu svobody“ stejně jako blankytné moře. V tyhle dny se do nich však stovky zámožnějších Kubánců řadí radostněji. Čekají na domácí spotřebiče, počítače a mobilní telefony – zboží, které si během pěti dekád kubánské diktatury nemohli koupit, jenom o něm snít.

Raúl Castro, Fidelův mladší bratr, který dnes na Kubě vládne, vyzval letos v únoru Kubánce, ať debatují o „nesmyslných omezeních“ a o tom, která z nich by chtěli nejvíce zrušit. Není to úplné stejné jako v Číně, kde před lety oznámili, že je jedno, jestli je kočka bílá, nebo černá, hlavně když chytá myši, a rozešli se nadobro se socialistickým hospodářstvím. Reformy v oblasti ekonomiky však potvrdil i oficiální deník Granma a popsal kroky současné vlády jako „trampolínu připravenou na skok k dalším změnám“.

Je to drahé, ale je to

Státní podnik ETECSA (Espresa de Telecomunicaciones de Cuba) hodlá prodat stovky tisíc smluv na tarif do mobilního telefonu. Zatím si mobil denně kupuje až 60 Kubánců na čtyřech otevřených prodejních místech v Havaně. Raúl Castro neprovedl vlastně žádnou převratnou změnu, pouze zlegalizoval situaci na černém trhu, kde si Kubánci kupovali SIM karty od cizinců. Odhadem vlastnilo již před zavedením oficiálního prodeje mobilní telefon asi 200 000 obyvatel ostrova.

Smlouva na mobil stojí 130 dolarů v zemi, kde…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].