Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Myšlení v éře symbolů

Výsledky lidí v IQ testech se už desítky let stále zlepšují. Profesor James Flynn, který tuto skutečnost (zvanou nyní Flynnův jev) objevil, se ale nedomnívá, že bychom byli chytřejší než naši předkové. Jen dovedeme lépe pracovat se symboly a hledíme na svět prostřednictvím vědeckých brýlí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: James Flynn - Autor: Dominik Gigler • Autor: Respekt
Fotografie: James Flynn - Autor: Dominik Gigler • Autor: Respekt

Jaké je vaše IQ?

IQ mi sice měřili, ale ve Spojených státech vám výsledek neřeknou. Musel jsem dopadnout vcelku dobře, protože jsem se dostal na Chicagskou univerzitu.

Pokud jste dosáhl hodnoty vyšší než 130, mohl jste se stát členem elitního klubu Mensa.

Vzpomeňte si, co kdysi řekl Karl Popper. Když mu Mensa nabídla členství, prohlásil, že by nikdy nevstoupil do klubu, jehož členy spojuje jen to, že dobře dopadli v IQ testech. Kdyby se všichni zajímali o literaturu nebo vojenskou historii, v pořádku. Ale pokud se jen poplácávali po zádech za vysoké IQ, nelákalo ho to.

Často se říká, že inteligence je jen to, co se změří pomocí IQ testu.

Těžko by někdo tvrdil, že teplo je to, co naměří teploměr. Spíše by lidé řekli, že teplo je to, co cítíte na kůži za teplého dne. Zaměňujeme tu výsledky, které nám dává nástroj měření, s tím, co se tento nástroj snaží změřit. To je přitažené za vlasy.

Dokázal jste, že naši předkové kolem roku 1900 měli IQ pouze mezi 50 a 70. Hodnoty IQ se od té doby tedy musely podstatně zvýšit. To je jako pokojový teploměr, který před 100 lety ukazoval 20 stupňů a dnes ukazuje 30. Není to také přitažené za vlasy?

Naši předkové nebyli hloupí. Zvýšení hodnot IQ neznamená zvýšení inteligence ve smyslu, jak to slovo obyčejně chápeme. Jsme totiž oproti předkům ve velké…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].