Často hledáte, jak…
Obálka vydání 10/2008
10/2008 • 1.–8. 3. 2008

2008/10

Kultura

Alois Nebel

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks

Chladná americká krása

Jan Gregor

Jedna věc se Samu Mendesovi upřít nedá. Formálně umí natočit film takovým způsobem, že filmoví fanoušci slintají blahem.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Dotknout se naděje

Lukáš Gregor

Žijeme opravdu v jednom světě. Přesně to diváka napadne při sledování nabídky festivalu, který na provázanost upozorňuje už svých názvem.

Večírek v laboratoři

Pavel Klusák

Byvší východní Německo nedalo dnešní hudební scéně jen Rammstein. Pochází odtud několik tvůrců, kteří hodně znamenají v oblasti elektroniky a multimédií.

Prohra na body

Jan Gregor

Od počátku to byla odvážná výzva. Režisér Vladimír Michálek zfilmoval novelu Emila Hakla O rodičích a dětech, text oceněný Magnesií Literou, jenž se na první pohled vzpírá převedení na plátno.

Divoši proti Vídni

Jan Balon

Mezi antropology a etnografy způsobila kniha Sex a represe v divošské společnosti proslulého antropologa polského původu Bronislawa Malinowského (1884–1942) spolu s jeho dalšími pracemi skutečnou revoluci.

Napůl pohřbené dětství

Marta Ljubková

Obálka poslední v češtině vydané knihy Kateřiny Janouchové (1964) je mimořádně nepovedená. Naštěstí totéž nelze jednoznačně říct o vlastním románu.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Mrtvá a živá voda Violy Fischerové

Markéta Pilátová

Všechno začalo sportem. Když jedenáctileté Viole maminka jednou zakázala jít do Sokola, malá cvičenka si sedla a ze vzdoru napsala báseň: „Když ubledlý měsíc padne na hřbitově a smutku stín jde zvolna krajinou / mlčení přikrývá ty, co nikdy nevstanou.“

Mdlá pachuť české literatury

Magdaléna Platzová

Nepíše a nemluví se o tom. Obec spisovatelů má nového předsedu, básníka Vladimíra Křivánka. Naprosté ticho, které změnu v čele organizace doprovází, věrně odráží stávající poměry v obci. Nebylo tomu tak vždycky.