Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Máme přijmout zrušení víz do USA za podmínek, které navrhují Američané?

Anketa: Máme přijmout zrušení víz do USA za podmínek, které navrhují Američané?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Eric Best • Autor: Respekt
Fotografie: Eric Best • Autor: Respekt

Eric Best

internetový deník Fleet Sheet

Asi ano. Pokud jde o sbírání a výměnu dat, vlak už nelze zastavit. Případ výměny ukradeného bankovního tajemství v Lichtenštejnsku je svědectvím toho, jak daleko jsou státy ochotny zajít, aby ochránily své zájmy. ČR měla lépe koordinovat své vízové kroky s Bruselem, ale nakonec to vyjde asi nastejno. Předpokládám, že EU bude od Američanů akceptovat podobné cestovní podmínky, i když nyní kritizuje český postup. Pro posouzení úspěchu či neúspěchu rozhodnutí ČR přijmout tyto podmínky bude klíčový počet odmítnutých přihlášek v režii elektronické cestovní autorizace (ETA). Pokud počet bude příliš vysoký, vláda možná bude svého nadšení litovat.

Jan Hamáček

poslanec ČSSD, zahraniční výbor

Chystaná změna není zrušením vízového režimu, maximálně můžeme hovořit o zjednodušení procedury. Naše republika teprve bude zařazena do tzv. bezvízového programu a přidáme se tak k zemím, jako je Velká Británie, Německo či Francie. Na rozdíl od občanů těchto zemí, kteří si prostě koupí letenku a letí, však budeme i nadále muset v dotaznících sdělovat řadu osobních údajů, možná dokonce podrobněji než nyní. A teprve potom americké orgány rozhodnou, zda nám cestu povolí či nikoliv. Je pravdou, že jakékoliv zjednodušení dnešní procedury získávání amerických víz je krok správným směrem. Současně je ale potřeba nazývat věci pravými jmény.

Igor Lukeš

politolog, Boston university

Ne každý si umí představit, kolik energie bylo potřeba, aby Češi mohli cestovat do USA bez ponižujících pohovorů. MZV a velvyslanectví ve Washingtonu si zaslouží úctu. ČR ale k tomuto cíli dospěla bez (nebo i proti vůli) EU, a hlavně bez svých sousedů. Ať se nám to líbí nebo ne, máme v Evropě špatnou pověst: jsme prý vychytralí, sobečtí a nestateční. Vízová aféra stereotyp částečně potvrzuje. Tohle diplomatické „vítězství“ se vymstí. Bylo by lepší, kdyby ČR americkou nabídku odmítla s tím, že ji přijme po konzultacích s EU, a až totéž bude platit pro sousedy. Skočili jsme po odhozené kosti a tváříme se, že nás pozvali na banket. Co když ostatní nepřijdou?

Fabrice Martin-Plichta

pražský dopisovatel Le Monde

Nechtěl bych být obviňován, že jako Francouz nepřeji Čechům, aby cestovali bez víz do USA, ale vážně pochybuji o přínosu memoranda o porozumění jednak pro Čechy samotné, tak pro Evropany obecně. Že už nebude třeba vystát frontu před americkým konzulátem a platit za vízum, je určitě správné, ale mám dojem, že tento „komfort“ je velmi draze vykoupen tvrdým zásahem do soukromí a přítomností pistolníků v letadlech. Dále způsob, jak Praha vyjednala tuto dohodu, zlomil jednotnost EU, která nechtěla přistoupit na extrémní požadavky USA. Bude to mít špatné důsledky pro všechny, Čechy nevyjímaje.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2008 pod titulkem Anketa: Máme přijmout zrušení víz do USA za podmínek, které navrhují Američané?