Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Plánovaná jiskra

Hned za dveřmi restaurace stojí muž v obleku: „Jdete na speed dating?“ Přikývnu. „Sedněte si ke stolečku s číslem 10, za chvíli začínáme.“

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Erika Hníková - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Erika Hníková - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Hned za dveřmi restaurace stojí muž v obleku: „Jdete na speed dating?“ Přikývnu. „Sedněte si ke stolečku s číslem 10, za chvíli začínáme.“ Jsem trochu nervózní, vždyť mě čeká seznámení s deseti neznámými muži a nevím, jestli takovou dávku testosteronu vůbec vydržím. Nejistě se rozhlížím kolem sebe, u ostatních stolků sedí hezké ženy a sympatičtí muži, všem je nám mezi 30–40 lety a všichni vypadáme poněkud rozpačitě.

„Aby z vás spadla nervozita, doporučuji vám krátce si o sobě na začátku něco říct: kolik vám je let, kde pracujete, jaké máte koníčky. Pak si můžete šest minut povídat, o čem chcete,“ dává nám instrukce muž ze seznamky. „Po šesti minutách zazvoní zvoneček a muži se posunou o jeden stolek doprava, ženy zůstávají sedět.“ Usměji se na prvního muže naproti sobě, jemu tím snad dodám kuráž a sobě sebevědomí.

Miloslav je milý čtyřicátník, stará se o dvě děti a stavební firmu, nepije, nekouří a hledá úplně jiný typ ženy, než jsem já. Brzy je nám to jasné, a tak z nás nervozita spadne a povídáme si o tom, jaké problémy mohou nastat, když vedete tým lidí. Po Miloslavovi usedá k mému stolu ekonom Radek, který mě v prvních větách nezapomene informovat o výši svého platu, následuje vtipně sebestředný anglista Vítězslav, jenž má připravené kvízové otázky typu „zda sportuji“, a když odpovím, že ano, on se zasměje a řekne, že sportování nesnáší.

Stavař Karel, který je narozen ve stejný den jako já, na mě pomrkává a naznačuje mi, že my dva se musíme určitě ještě potkat. Je to prý osud. Začínám být pomalu z toho všeho mluvení, soustředění a hormonů unavená, a tak mě potěší letištní mechanik Dan, který se mě zeptá jednoduše na to, jaký jsem měla dneska den.

Žijeme v civilizaci, která spěchá, a tak není divu, že speed dating se rychle stal oblíbenou seznamovací metodou po celém světě. Během šestiminutového rozhovoru nemůžeme proniknout pod obal člověka a objevit jeho vnitřní prostor, poznáme ale jeho styl komunikace, gesta, úsměv, můžeme vnímat jeho energii… a možná přeskočí jiskra. Když ji ucítíte, zaškrtnete v bločku jméno člověka naproti vám, čímž naznačíte, že se s ním chcete setkat. Zaškrtne-li i on vás, dostanete na sebe e-mailem kontakty.

Překvapilo mě, jak se můj pocit trapnosti v průběhu večera rozplynul. Letmo jsem nahlédla do „životů“ deseti mužů, se kterými bych se jinak nesetkala. Každý byl jiný a všichni byli osobitým způsobem zajímaví. Stále se ale nemohu ubránit pocitu, že ta pravá prvotní jiskra je věc nečekaná, nahodilá.

Příští týden píše Hana Librová

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2008 pod titulkem Plánovaná jiskra