Často hledáte, jak…
Obálka vydání 9/2008
9/2008 • 22.–29. 2. 2008

2008/9

Kultura

Alois Nebel: Řezník z Vídně

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks - Alois Nebel

Nadčasová píseň lásky

Jan Gregor

V pomyslné pokladnici přelomových děl filmové historie jsou filmy, které si užije stejnou měrou erudovaný filmový teoretik i obyčejný divák. Patří mezi ně také snímek pozdní éry němého filmu Východ slunce (1927).

Výstavy

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Máme doma gorilu

Pavel Klusák

Vždyť jsi Vladimír!“ huhňal už na debutu Penerů strýčka Homeboye hiphoper Orion na svého kolegu. Slovanské jméno raperovo tak bylo od počátku vyzdviženo do výšin loga a legendičky.

Agitka po padesáti letech

Jan Němec

Žádná hra uváděná v současnosti na českých jevištích nevyžaduje od diváka tolik předběžné orientace jako právě Burianovo Pařeniště.

Postřílet ty bastardy

Jan Gregor

Do pekla a zpět. Dovětek českého distribučního názvu filmu v originále nazvaného prostě Rambo přesně vystihuje, o čem je čtvrtý – podle všeho závěrečný – díl ságy o jednom z nejslavnějších amerických akčních hrdinů.

Chorvatské kritické hahaha

Magdaléna Platzová

Dějiště Tomićova románu Co by byl chlap bez fousů vesnice Smiljevo leží poblíž Splitu, směrem do vnitrozemí. Nedaleko odtud přesvištěla v roce 1995 chorvatská vojenská operace Oluja (Bouře), která by se mohla jevit i jako etnická čistka.

Zázemí statečného všežravce

Milan Jungmann

„Psaní mi připadá jako lano, jehož se přidržuji, abych se neztratil ve tmě,“ píše Jaroslav Putík (1923) ve Zlatém ptáku.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Vzorec maloměštácké přízemnosti

Helena Březinová

Cena za existenci

Kateřina Čopjaková

Nebojí se experimentovat, jsou divácky úspěšné a jejich význam sahá za hranice regionu. Činoherní studio v Ústí nad Labem, Dům umění v Opavě a Divadlo hudby v Olomouci spojuje bohužel ještě jedna věc: veřejnost se zřejmě bude muset smířit s tím, že v dosavadní podobě už zanedlouho přestanou existovat.

Česko

Do srdce temnoty

Adam Šůra

Papež Benedikt změni pár slov v latinské velkopáteční modlitbě katolíků prosící Boha, aby zařídil konverzi židů ke křesťanství.

Nahý, ale bez víza

Anneke Hudalla

Třeba mi to nebudete věřit. Ale ještě nikdy jsem nebyla v USA. Přežila jsem už šestatřicet let, aniž bych viděla Grand Canyon.

Štempl a zapomeň

Kateřina Čopjaková

Ten rozpor je čím dál trapnější. Zatímco Češi už od dob premiéra Špidly troubí do světa, že tato země nade vše stojí o příliv vzdělaných cizinců, místní úřady jim často chystají skutečně perný uvítací ceremoniál plný ponižování a mrhání časem.

To nepochopíte

Ondřej Kundra

Čeští poslanci a senátoři zpravidla prohlašují, že se nebrání, aby se to zrušilo, ale nakonec hlasují přesně naopak. Řeč je o poslanecké imunitě, jejíž nekonečný příběh předminulý týden pokračoval už čtrnáctým dílem.

Spřízněni koaliční nouzí

Tomáš Pavlíček

Sídlo vlády na vltavském nábřeží minulý týden osiřelo – řada ministrů včetně premiéra si vzala dovolenou, aby zklidnila tep po prezidentské volbě. Horská idylka by je však neměla ukolébat. Kabinet dospěl do poločasu svého funkčního období a do léta má prakticky poslední příležitost se odvážit provést nějakou bolestnou reformu.

Kdo nesmí na vysokou

Adam Šůra

Podle tabulek Ústavu pro informace ve vzdělávání přijaly minulý rok vysoké nebo vyšší odborné školy přes sedmdesát procent maturantů, v devadesátých letech to byla jen polovina. A počty mají stále růst.