Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Vysokým a nesprávným údajem dává autor československým voličům z r. 1946 ještě horší vysvědčení, než si zasluhují.

KRÁTCE / Respekt – Despekt

Respekt 8/08

Škola není výrobní proces

Rubrika Respekt – Despekt mi už dlouho připadá jako jeden z pochybnějších přínosů nového Respektu, ale tentokrát už stojí za reakci.

Autor vychvaluje kamery instalované na jabloneckém sportovním gymnáziu jako trefu do černého a odvážný krok. K čemu ale? K prezentaci školy? Slušnou ukázkovou hodinu přece dokáže udělat každý a její výpovědní hodnota je minimální. Nebo ještě hůř – k mocnému nástroji rodičovské kontroly? Jistě, kamera ve třídě omezí některé excesy, možná by dokonce i snížila množství různě poztráceného času ve  školních hodinách, jenže medvědí charakter takové služby si snad představí nejen učitelé či studenti.

Třída má stejný nárok na soukromí jako každá jiná společnost. Proč by zrovna v jejím případě neměly být respektovány zavřené dveře, za kterými se schází? Opravdu si někdo myslí, že na kameru se studentům bude o romantických básnících mluvit lépe? Že podají brilantní výkon, protože jejich zkoušení bude moci v anonymitě sledovat každý hejhula? A troufne si učitel vychovávat na kameru? Nespolkne raději tu poznámku, názor či příběh, který by mohl být tím, co si studenti z hodiny nakonec odnesou hlouběji než hlavonožce i Lipany, v obavě z toho, co s tím udělá kamera a diváci?

Správná škola potřebuje kromě celé řady důležitých věcí i prostor pro intimní a léta budované vztahy. Přestože je veřejnou institucí, funguje tím lépe, čím více se v ní všichni cítí jako doma. Ani domů si zatím kamery  nedáváme, přestože by jistě přinesly dramatický pokles domácího násilí. 

Kamery ve třídě patří mezi sílící snahy redukovat školu na výrobní proces, kde jde hlavně o co největší efektivitu. Taková posedlost technologií vzdělávání nahání husí kůži. A to píšu jako učitel, který většinu svého  času tráví prací na přípravách výukového webu. Nebezpečné mohou být technologie v okamžiku, kdy jejich zneužití tleská kdekdo. Respekt by to ale přece jen být nemusel. Až jednou, z důvodů, které také budou vypadat aspoň deset sekund rozumně, bude někdo chtít instalovat kamery do redakcí, doufám, že se ozve s lepší trefou než tentokrát.

Pavel Kuchař, Gymnázium Jana Keplera, Praha

Gottwald: neznámý příběh

Respekt 8/08

Volby v roce 1946

V tématu o Gottwaldovi autor uvádí, že komunistická strana získala ve volbách v roce 1946 46 % hlasů. Pokud si pamatuji, bylo to ve skutečnosti něco kolem 38 % v celostátním měřítku a 40,17 % v českých zemích. Přispěli k tomu zemědělci, kteří uvěřili komunistickému ministru zemědělství Ďurišovi, že kolektivizace se u nás uplatňovat nebude. Ironií je, že právě tato vrstva na svou naivitu doplatila nejvíc. Vysokým a nesprávným údajem dává autor československým voličům z r. 1946 ještě horší vysvědčení, než si zasluhují.

Dr. R. Novotný, Olomouc

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].