Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Smazal Schengen hranice?

Jsou přistoupením k Schengenské smlouvě smazány státní hranice Česka?

Jsou přistoupením k Schengenské smlouvě smazány státní hranice Česka? Nebo jsou pouze zrušeny hraniční kontroly na všech označených přechodech a nelze libovolně překračovat hranice členských států – přes „zelenou čáru“?

P. Černota

Ptali jsme se Jiřího Čelikovského z odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR:

Zapojením České republiky do schengenské spolupráce 21. prosince 2007 byla také zrušena ochrana pozemních hranic se všemi sousedními státy. Po tomto datu jsou již všechny součástí společného schengenského prostoru. To znamená, že také skončilo provádění pohraničních kontrol na pozemních hraničních přechodech i střežení státních hranic mezi nimi (tzv. zelené hranice).

V souladu se schengenskými pravidly mají občané Evropské unie i cizinci, kteří legálně vstoupili na území Schengenu, právo překračovat tyto vnitřní hranice volně – i mimo hraniční přechody. Zapojení do schengenské spolupráce ale znamená „pouze“ zrušení kontrol na společných hranicích, nikoliv však státních hranic jako takových. Tyto hranice zůstanou nadále vyznačeny a budou vymezovat území se všemi atributy suverénního státu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 9/2008 pod titulkem Smazal Schengen hranice?