Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura

Hudba

Hudební novinky

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Tunng • Autor: Respekt
Autor fotografie: Tunng • Autor: Respekt

Tunng

Palác Akropolis, Praha, 28. 2.

Digitální generace anglického folku dorazí do Prahy. Šestičlenní Tunng mají hipísácký nápřah několika kytar, vedle nich ale zní elektronika a na pódiu je malé vetešnictví nástrojů od cimbálu po mořské mušle. S vřelou skupinou-komunitou, která vloni nadchla festival v Glastonbury, vystoupí Sestry Steinovy.

Expozice Nové hudby 2008

Brno, 2.– 6. 3.

Mezi popem a non-popem aneb Duch si vane kam chce: to je téma 21. ročníku festivalu, jenž chce ukázat na souvislosti mezi scénami soudobé hudby, postrocku, elektroniky i multimédií. Koná se v klubu Fléda, Uměleckoprůmyslovém muzeu a kostele sv. Augustina. V české premiéře tu vystoupí Text of Light (USA) – trio Lee Ranalda, kytaristy newyorských Sonic Youth. Dále zahrají berlínský septet pro elektroakustickou improvizaci Phosphor, Mateřídouška, Poo, zazní skladby Jamese Tenneyho, Miloše Štědroně, Petera Grahama, Oliviera Messiaena a dalších.

Erykah Badu:

New Amerykah

Motown / Universal

Zpěvačka a herečka (Pravidla moštárny) podnítila popularitu neosoulu, v písních má dost místa pro hip hop i staré jazzmany. Po odmlce se vrací s pronikavě produkovaným rhythm´n´blues.

Květy: Střela zastavená v jantaru

Indies Scope

Vydavatel dí: „Divoké bušení do kytary ověšené kolíčky na prádlo se střídá s chrámovými sbory, ponořenými do pulzující hudby.“ Kytarista Martin E. Kyšperský někdy horečnatou květnatostí až moc připomíná režiséra Vladimíra Morávka, ale na hudební scéně jsou jeho Květy vzácným druhem. Z názvů písní: Pověsím prádlo, Bílý tygr, Kolik mravenců musí přijít, aby odtáhli ledničku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].