Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Chorvatské kritické hahaha

Dějiště Tomićova románu Co by byl chlap bez fousů vesnice Smiljevo leží poblíž Splitu, směrem do vnitrozemí. Nedaleko odtud přesvištěla v roce 1995 chorvatská vojenská operace Oluja (Bouře), která by se mohla jevit i jako etnická čistka.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Dějiště Tomićova románu Co by byl chlap bez fousů vesnice Smiljevo leží poblíž Splitu, směrem do vnitrozemí. Nedaleko odtud přesvištěla v roce 1995 chorvatská vojenská operace Oluja (Bouře), která by se mohla jevit i jako etnická čistka. Turista do Smiljeva nezabloudí, ale jinak tu najdeme stejné lidské typy jako všude v Dalmácii: sexuálně neukojenou vdovu, mladého budižkničemu, kněze, bohatého emigranta, válečného veterána a blíže neurčený počet kibiců a brebtů. Chybí jen stará panna a Titův partyzán.

Novinář a spisovatel Ante Tomić (1970) je dnes čtenářsky nejúspěšnějším chorvatským autorem. Od roku 2000 dodává na trh jednu knihu ročně, dvě z nich byly zfilmovány. Má dar líbivého, lehkého psaní, zápletky nekomplikuje, postavy nechává načrtnuté. Schematičnost příběhů a postav kompenzuje aktuálností a kritikou, po které chorvatská společnost možná touží víc, než dává najevo.

Příliš skutečná karikatura

Pro přímořskou Dalmácii je typické glosování plné paradoxů a sexuálních narážek, které má fantazií a absurditou nejblíž k Itálii. To horalský humor, jak nám jej předkládá Tomić, je hrubšího ražení. Připomíná těžkopádné lidové frašky, kde se kašpárek s čertem mlátí po hlavách a navzájem si stahují kalhoty. Tomić rozehrává klasickou zápletku: vdova pálí za farářem a místní pitomec zas za dcerou emigranta. Nedorozuměním dochází k záměně, vše málem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].