Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Prohra na body

Od počátku to byla odvážná výzva. Režisér Vladimír Michálek zfilmoval novelu Emila Hakla O rodičích a dětech, text oceněný Magnesií Literou, jenž se na první pohled vzpírá převedení na plátno.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jdeš s fotrem na procházku – to už se nikdy nebude opakovat. - Autor: Bioscop • Autor: Respekt
Fotografie: Jdeš s fotrem na procházku – to už se nikdy nebude opakovat. - Autor: Bioscop • Autor: Respekt

Od počátku to byla odvážná výzva. Režisér Vladimír Michálek zfilmoval novelu Emila Hakla O rodičích a dětech, text oceněný Magnesií Literou, jenž se na první pohled vzpírá převedení na plátno. Autoři filmu, který vznikal dlouho a v bolestech, předlohu převrátili vzhůru nohama a osekali ji na dřeň. Vyšli z toho se ctí.

Zážitek z výsledného tvaru se sice nevyrovná potěšení z četby původní knihy, ale je to čestná prohra na body. V tomto roce je to první český film, na který má smysl jít do kina.

Výhody nezakotveného čtyřicátníka

Román stojí na rozhovoru dvaačtyřicetiletého syna s jednasedmdesátiletým otcem při procházce Prahou. Trumfují se pábitelskými zkazkami, nezávazně tlachají o své vášni pro letadla, o nemocech, jídle a o ženách. Dospělý potomek tiše trpí neustálým mentorstvím zploditele, ale zároveň si uvědomuje pomíjivost a nesamozřejmou intimitu jejich vztahu. „Jdeš s fotrem na procházku, je čtvrtek odpoledne, je srpen: to už se nikdy nebude opakovat,“ říká si v duchu vypravěč Jan Beneš, spisovatelovo alter ego. Ve vzpomínkách se ovšem otec se synem dostanou až o více než půl století nazpět do minulosti a před námi se na základě historek jedné rodiny vynořuje kolektivně sdílená dějinná zkušenost celého národa.

Autoři scénáře, Hakl s Michálkem a Jiřím Křižanem, hodili některé motivy románu do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].