Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Na celý život

V populaci s nízkými příjmy je v USA velmi rozšířená mateřská deprese, postihuje 40–50 % matek. Buď je to deprese chronická, nebo se opakovaně vrací.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jack Shonkoff: Za narušení mozku platí děti celý život. - Autor: Martin Uhlíř • Autor: Respekt
Fotografie: Jack Shonkoff: Za narušení mozku platí děti celý život. - Autor: Martin Uhlíř • Autor: Respekt

Proč brání chudoba matkám lépe pečovat o děti?

V populaci s nízkými příjmy je v USA velmi rozšířená mateřská deprese, postihuje 40–50 % matek. Buď je to deprese chronická, nebo se opakovaně vrací. Je-li matka v depresi, neodpovídá na podněty, které k ní dítě vysílá. Neangažuje se v té reciproční výměně podnětů, pomocí níž se dítě učí. Dítě to navíc zneklidňuje. Záznam činnosti mozku takové matky na elektroencefalografu je asymetrický, abnormální – a stejně abnormální je i EEG jejího dítěte. Když se duševní stav matky zlepší, zlepší se i dítě. Je to velmi silný a přesvědčivý důkaz.

Ale i bez EEG víme už léta, že děti matek v depresi nejsou v dobrém stavu. Jednou z možností je, aby dítě nebylo s matkou neustále. Pokud by matka měla k dispozici kvalitní program péče o dítě, dostalo by se jejímu potomkovi alternativní zkušenosti.

Kromě deprese se projevují i další vlivy, například užívání návykových látek v rodině. Dítě neví, o co jde, z biologického hlediska není jeho mozek na něco takového připraven. Aktivuje se proto stresový obranný systém.

Je chudoba v USA nebezpečnější než v rozvojových zemích?

Chudoba je nebezpečná všude na světě. Kromě absolutní chudoby, jejímž důsledkem je například nižší vzdělání a více duševních problémů souvisejících se stresem, ovšem existuje také chudoba relativní. Zdá se, že jsou-li rozdíly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].