Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Brzy uvidíte

Chcete-li si udělat představu o tom, jak by mohla vypadat budoucnost filmové distribuce, navštivte internetové stránky ZML.com.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Tuhle premiéru jsme viděli už včera. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Tuhle premiéru jsme viděli už včera. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Chcete-li si udělat představu o tom, jak by mohla vypadat budoucnost filmové distribuce, navštivte internetové stránky ZML.com. Nabízí se na nich 1700 filmových titulů ke stažení do osobních počítačů, iPodů a dalších přenosných zařízení či k vypálení na DVD. Stránky působí velmi příjemným dojmem, obsahují podrobný popis každého filmu, redakční tipy, ohlasy diváků a obrázky z filmů. Využití nabízených služeb je velmi snadné a ceny jsou také rozumné: například snímek Pokání můžete zakoupit již za 2,99 dolaru.

Je v tom jen jeden malý háček: ZML.com jsou stránky pirátské. Hollywoodská filmová studia, která jsou zvyklá čelit méně sofistikovaným banditům, jako například v případě švédského projektu Pirate Bay, jsou profesionalitou tohoto nováčka zděšena. „Vypadá to jako báječné, legální stránky,“ komentuje jeden z vedoucích pracovníků studií.

Stránky ZML.com jsou názorným příkladem toho, proč je Hollywood v otázce internetu rozpolcený. Na jednu stranu s sebou internet nese velmi reálné nebezpečí: piráti se zmocňují filmů, a kořist, která patří po právu studiím, se tak ocitá v jejich spárech. Internetové pirátství nestojí Hollywood tolik jako jeho fyzická obdoba – nelegální kopírování DVD –, ale tato propast se zmenšuje. „Internetové pirátství nám dělá větší starosti než pirátství fyzické, protože se hůře kontroluje,“ říká Ron…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].