Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Krátce

Krátce-přehled o dění v uplynulém týdnu

V kabinetu propukl boj o poplatky ve zdravotnictví. Ačkoli koaliční lidovci loni toto opatření v balíku vládních reforem podpořili, teď žádají zrušení poplatků pro důchodce nad 70 let a pro děti do 6 let.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Změny ve zdravotnictví - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Změny ve zdravotnictví - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Změny ve zdravotnictví

V kabinetu propukl boj o poplatky ve zdravotnictví. Ačkoli koaliční lidovci loni toto opatření v balíku vládních reforem podpořili, teď žádají zrušení poplatků pro důchodce nad 70 let a pro děti do 6 let. Na podzim se konají krajské volby a křesťanští demokraté se netají tím, že se chtějí odlišit od ODS. Mezi stranami vládní koalice totiž mají nejchudší voliče a poplatky jsou pro ně citlivé téma. KDU-ČSL se také kriticky vyjadřuje k další fázi reforem připravovaných ministerstvem zdravotnictví pod taktovkou Tomáše Julínka, privatizaci zdravotních pojišťoven a převodu fakultních nemocnic na akciové společnosti. Ministerstvo naznačilo, že je ve jménu prosazení reforem ochotné ustoupit z poplatků pro děti. Resort chystá kampaň na podporu změn mezi politiky i veřejností.

Nerozhodnutá chobotnice

Osud nové budovy Národní knihovny na pražské Letné zůstává nejasný, ačkoli o něm minulou středu měla definitivně rozhodnout expertní komise. Problémem již není dříve diskutované narušení panoramatu města, památkáři i architekti totiž „chobotnici“ architekta Jana Kaplického podpořili. Pracovní skupina právníků se však neshodla na tom, zda je možné na základě rok staré architektonické soutěže vypsat veřejnou zakázku na stavbu knihovny, a rozhodnutí přesunuli na antimonopolní úřad. Jan Kaplický, jehož ateliér zvítězil v mezinárodní soutěži o novou budovu knihovny přesně před rokem, je průtahy kolem verdiktu rozladěn, v Praze se prý cítí více jako politik než jako architekt. Prohlásil, že buď do měsíce uslyší jasné ano, nebo od projektu odstoupí, zvažuje prý také žalobu na Prahu u mezinárodního soudu.

Jak to bude s vízy

Jestli se těšíte, že po případném podzimním zrušení víz do USA prostě nastoupíte do letadla Praha–New York s pasem v kapse, tak se těšit přestaňte. Nebude to tak snadné. Odpadne úmorný proces, který je s udělováním víz spojen – od vyplnění žádosti přes zaplacení 100 dolarů až po osobní návštěvu ambasády se složkou napěchovanou výpisy z bankovního účtu a dalšími dokumenty. Zůstane povinnost vyplnit registraci, a to na internetu. V praxi to bude tak, že na internetu se vyplní formulář – půjde o kratší verzi dotazníku, který dnes všichni návštěvníci USA vyplňují v letadle a odpovídají tam na dotazy o adrese, na níž se budou zdržovat, či objemu peněz, které vezou. Během chvíle systém odpoví, zda žadatel může, či nemůže do USA odcestovat bez víza. Rozdíl by měl být v tom, že zatímco dnes záleží na mnoha okolnostech, a turistické vízum tak nedostane např. člověk bez práce, počítačovému programu prý bude stačit, že žadatel nepatří do skupiny občanů, kteří víza budou nadále potřebovat – mezi ty, kteří míří do USA za prací či studiem, diplomaty či cestovatele, kteří se chtějí na americkém území zdržet déle než 90 dní. Internetový dotazník nebude také stačit těm, jejichž jména se budou shodovat se jmény v databázi hledaných osob.

Konec turecké ofenzivy

Turecko minulý týden ukončilo největší ofenzivu proti kurdským separatistům v severním Iráku za posledních deset let. V konfliktu mezi Ankarou a Stranou kurdských pracujících (PKK), která je považována za teroristickou organizaci Spojenými státy, Evropskou unií a řadou dalších zemí, zahynulo od roku 1984 přes 30 000 lidí. Během bojů v minulém týdnu bylo zabito více než dvě stě třicet Kurdů a dvacet sedm Turků. Turecká strana považuje boje za sebeobranu proti separatistům, kteří svými výpady přes hranice ohrožují turecké území. Nejedná se však o bilaterální problém Turecko––Irák, protože regionální kurdská vláda v iráckém Kurdistánu se od aktivit PKK distancovala.

Dohoda v Keni

Keňa udělala první velký krok na cestě k míru. Dva hlavní soupeři o moc v zemi, prezident Mwai Kibaki a opoziční vůdce Raila Odinga, se minulý čtvrtek dohodli na vytvoření koaliční vlády. Kibaki, který podle volebních pozorovatelů ve svůj prospěch zfalšoval prosincové prezidentské volby, zůstane ve funkci prezidenta, Odinga obsadí nový post premiéra a politické strany obou rivalů si rovnoměrně rozdělí ministerské posty.

Dohodu dosud neústupných lídrů zprostředkoval bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan, který teď stejně jako celá Keňa doufá, že dělba moci zmírní přetrvávající napětí v zemi, které si v minulých dvou měsících vyžádalo odhadem patnáct set lidských životů. „Jsme teprve na začátku cesty,“ varoval však před přílišným optimismem Kofi Annan.

Respekt

Prezident Václav Klaus minulý týden příjemně překvapil mnohé své kritiky. Vetoval totiž zákon, který by znovu povolil, aby se lovečtí psi mohli při výcviku zakusovat do živých lišek. Poslanecká sněmovna tzv. kontaktní norování prosazované myslivci schválila i přes nesouhlas vlády, Senátu a ministra zemědělství. Respekt si zaslouží i Klausovo zdůvodnění prvního veta během Topolánkovy vlády: „Dostávám od mnoha občanů a profesních organizací velmi odmítavé reakce. Myslím, že by je parlament měl vzít v úvahu,“ napsal prezident.

Despekt

Jiří Paroubek a Lubomír Zaorálek se na své „studijní a poznávací“ návštěvě Sýrie setkali se zástupci vládní strany Baas. Tuto diktátorskou stranu Evropská unie podezírá z podpory terorismu v regionu, vyzývá ji také k propuštění politických vězňů či ke zrušení stanného práva, které v zemi platí již 45 let. Paroubek se hájí tím, že v jednáních se syrskými kolegy mluvil o lidských právech, symbolické setkání s potlačovanou opozicí se však do itineráře „studijní cesty“ placené zřejmě ze syrských zdrojů nedostalo.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2008 pod titulkem Krátce-přehled o dění v uplynulém týdnu