Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Na cestě k decentralizaci

Drobná bouřka uvnitř vládní koalice skončila.

Drobná bouřka uvnitř vládní koalice skončila. Kabinet se dohodl na novém způsobu rozdělování daní mezi obce a stát, a to ke spokojenosti všech. Obcím příští rok stát přenechá ke správě další čtyři a půl miliardy korun a velká města získala ke spokojenosti ODS speciální režim a nepřijdou ani o korunu, jak se zdálo z původního návrhu.

Problémům však zdaleka není konec. Naznačil to ostatně i premiér Topolánek, který řekl, že příští rok bude nutné udělat zásadnější změnu rozdělování daní, protože se rozběhne schválená daňová reforma. Nebude to rozhodně žádná selanka. Jde-li o peníze, tedy o dělení daní, není ve hře nic menšího než parcelování ekonomické a politické moci.

Doktorova velká teze

To byl také hlavní důvod, proč se ODS tak rozčilovala a nesouhlasila s původním návrhem, který poněkud „přehlížel“ města, kde má ODS větší vliv než v malých a menších obcích. Pragmatické rozhodnutí, že přidáno dostanou všichni, nemělo jiný smysl než udržet podíl strany na moci ve státě na současné úrovni.

Decentralizace moci, kterou pod tlakem Evropské unie provedla vláda Miloše Zemana, byla zpočátku formálním krokem. Zeman se chtěl podělit o moc, ale nechtěl se dělit o peníze, které jeho kabinet vybral na daních. Přesně podle poučky, že kolik peněz ovládáš, tak velkou máš moc. Časem se ale ukázalo, že bez peněz je každá decentralizace úplně zbytečná. A tak peníze z centra přece jen pomalu přetékají jinam. Topolánkova…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].