Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Můj vrah VZP

To slunečné červencové poledne nevěštilo nic dobrého. Praktický lékař z šumavského Vacova Bohumír Doul se totiž s úderem dvanácté pustil do psaní svého vlastního úmrtního listu.

Fotografie: „Poslední měsíce byly napjaté.“ (Zdravotní sestra Drahomíra Jelínková) • Autor: Respekt
Fotografie: „Poslední měsíce byly napjaté.“ (Zdravotní sestra Drahomíra Jelínková) • Autor: Respekt

Proč se zastřelil doktor Doul

To slunečné červencové poledne nevěštilo nic dobrého. Praktický lékař z šumavského Vacova Bohumír Doul se totiž s úderem dvanácté pustil do psaní svého vlastního úmrtního listu. Okolo půl třetí potom nasedl do auta a vydal se do okresní pobočky VZP v Prachaticích. Tam před očima vyděšené úřednice vytáhl pistoli a střelil se do hlavy. O pár dní později si všichni v Doulově dopise na rozloučenou přečetli, že doktorovu smrt zavinila „zločinecká organizace VZP“, jejíž kontroloři objevili v jeho šanonech statisíce korun naúčtované za péči, kterou nikdy nikomu neposkytl. O zmatcích v účtech vykazovaných zdejšími lékaři pojišťovnám se už dlouho vyprávějí celé ságy, a sebevražda doktora Doula přišla v přelomový čas. Všeobecná zdravotní pojišťovna totiž slibuje, že neprůhledné účty, které nahrávají zmatkům i podvodům, už brzy otevře veřejné kontrole.

Doktor s velkým „D“

„Ještě jsem se z toho nevzpamatoval,“ kroutí v malé dílně svého domku nevěřícně hlavou urostlý starší muž a zlehka mu vlhnou oči. „Musím na něj stále myslet. Byl to doktor s velkým D, ochotný se pro nás rozkrájet. Lepšího už nikdy mít nebudeme.“ Podobně zlomený jako Josef Uhlíř, bývalý starosta tisícihlavé vísky Vacov, je dnes v malé šumavské obci bez nadsázky téměř každý. I když od pohřbu místního sedmapadesátiletého lékaře Bohumíra Doula…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].