Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

V čem je Afrika daleko před Evropou?

Zdálo by se, že kromě lepších banánů a kořenů kasavy nic nenajdeme. Odpověď však bude pro mnoho z vás překvapivá. Jedná se o mobilní komunikaci, respektive roaming.

SINGLOVIC.BLOG.RESPEKT.CZ

Zdálo by se, že kromě lepších banánů a kořenů kasavy nic nenajdeme. Odpověď však bude pro mnoho z vás překvapivá. Jedná se o mobilní komunikaci, respektive roaming.

Cestuji z Tanzanie do Ugandy, přestup v Keni. Jsem dlouholetý klient nejúspěšnější východoafrické telekomunikační společnosti Celtel a cítím, že jím ještě dlouho budu. Mám tím možnost zažít něco v Evropě nevídaného. Jak jednoduché… Kdekoliv v jedné ze šesti afrických zemí zapnu svůj telefon, nejenomže dostanu signál své mateřské firmy, ale můžu také volat za téměř lokální ceny (a to i třeba zpět do Tanzanie) a všechny přijaté hovory jsou zdarma.

Tento telekomunikační sen za prvních devět měsíců provozu k Celtelu přilákal již miliony zákazníků a ostatní zdejší operátoři (MSN, Vodacom) zkouší něco podobného. Služba se jménem One network, která je od letošního června v provozu kromě Tanzanie, Ugandy a Keni také v Gabonu, Konžské republice a Demokratickém Kongu, je podle svého provozovatele první svého druhu na světě (the world‘s first borderless mobile network).

No, nezní to jako pohádka? A pak, že to nejde…

Z DISKUSE

Možná by autor mohl doplnit i něco o jiných dopadech rozvoje telekomunikací na obyvatele. Kdesi jsem četl, že nové možnosti komunikace umožňují výrobcům/zemědělcům/rybářům obcházet obchodníky a tím realizovat lepší ceny, což by mělo mít pozitivní dopad na životní úroveň části obyvatel, která pak samozřejmě probublá i mezi další skupiny (více lidí zaměstnají atd.).

Tom

Já osobně nejsem největším přítelem masového rozšiřování mobilních telefonů po afrických vesnicích. Naštěstí tam zatím nemají elektriku a nemůžou své hračky nabíjet.

Lidé jsou masírovaní na místní poměry neúměrnou reklamní kampaní. Do Afriky se dostává velké množství nepoužitých, ale přestárlých telefonů, místní je pořídí třeba za 600 Kč, šetří měsíce a pak většinu vydělaných peněz nesmyslně provolají…

Jan Šinglovič

J. Šinglovič - Data manager; výzkum nového léku proti malárii; jihotanzanská Mtwara.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 25/2007 pod titulkem V čem je Afrika daleko před Evropou?