Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Profil

New Yorku se zelení

New York není typický vzorek Ameriky, spíše „hlavní město planety“, jak to odpovídá sídlu OSN i globální pozornosti médií.

Fotografie: Michael Bloomberg. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Michael Bloomberg. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

New York není typický vzorek Ameriky, spíše „hlavní město planety“, jak to odpovídá sídlu OSN i globální pozornosti médií. Jakými starostmi ale žijí jeho běžní občané? Čím se zabývá radnice této megalopole? Částečnou odpověď a zároveň inspiraci pro jiné dává čerstvý projekt starosty Michaela Bloomberga.

Plán rozvoje New Yorku do roku 2030 byl představen na Den Země, 24. dubna. Každý starosta se snaží na profilu svěřeného města zanechat určitý otisk. Zatímco kontroverzní Rudy Giuliani se proslavil bojem s kriminalitou, oblíbený Bloomberg chce být vnímán jako stejně úspěšný příznivec životního prostředí. Za jeho rozvojový plán by se nemusel stydět ani známý ekologický aktivista Al Gore.

Podle prognóz se New York do roku 2030 rozroste o další milion obyvatel a již nevydrží nekonečné dopravní zácpy ani vysoce nehospodárné nakládání s energií. Bloomberg proto navrhuje zavést osmidolarové mýtné za vstup do centra Manhattanu (pod 86. ulici), podobně jako v Londýně či v Singapuru. Plán počítá též s další výstavbou metra místo nových dálnic, s otevřením 290 nových dětských hřišť a mnoha kilometrů cyklistických stezek i se zrušením prodejní daně u vozidel s hybridním pohonem.

Jak se k těmto prioritám město propracovalo? Příběh New Yorku posledních dekád souvisí i s politickými posuny v Americe. Tradiční baštu demokratů řídí republikánští starostové, ale aby uspěli, museli svou agendu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].