Často hledáte, jak…
Obálka vydání 15/2007
15/2007 • 4.–11. 4. 2007

2007/15

Kultura

Výstavy

Jan H. Vitvar

Ty nejlepší výstavy pro tento týden.

Na čem si Gilliam vylámal zuby

Jan Gregor

„Byl to objev. Zjistit, že Bůh existuje – a že mě nenávidí,“ vyjádřil se britský režisér Terry Gilliam ke krachu natáčení svého vysněného filmu Muž, který zabil Dona Quijota.

Hudba

Pavel Klusák

To nejlepší z hudby pro tento týden.

Bez ubohých kompromisů

Petr Kratochvíl

Architekt Masák vzpomíná na dobu, kdy se tvořilo marasmu navzdory.

CocoRosie v říši divů a za zrcadlem

Pavel Klusák

Scéna newyorské Carnegie Hall je hodně velká. O to titěrněji působí dvě sestry, které se v jejím středu přebírají hromadou nástrojů.

Hledání ztraceného ráje

Karolína Ryvolová

Pod titulem Paradise lost (Ztracený ráj) se romští umělci od června představí v samostatném pavilonu na letošním bienále v Benátkách.

Kup si svýho kámoše

Adam Javůrek

Zemřel vám přítel. Jmenoval se Alex (Antonio, Brad, Chad, jakkoli), byl mladý, usměvavý, svalnatý, pravidelně vám psal a stál vás dolar měsíčně.

Strážní andělé polské tolerance

Lukáš Jiřička

Když se nedávno na varšavských ulicích objevily billboardy zvoucí na novou inscenaci Andělé v Americe režiséra Krzysztofa Warlikowského, bylo zřejmé, že polské hlavní město čeká divadelní skandál.

Stigma enderácké minulosti

Jan Gregor

Reportáž o letošním oscarovém hitu Životy těch druhých ilustrovala v časopise Spiegel na začátku března zajímavá fotografie. Symbolicky by se dala číst i takto: vzdělaný, bohatý a protektorský Západ stále vysoko ční nad Němci z východu, které sráží k zemi stigma komunistické zkušenosti.

Verše jako klíče k našemu světu

Josef Jařab

Poezie objevená v Poeovi a schopnost poeticky vidět svět se u mladého Wilbura spojily do naděje vložené v báseň, kterou ho jeho pozdější literární vzor a učitel Robert Frost učil vnímat jako „chvilkovou oporu proti zmatku“.

Boží hněv se blíží

Jaroslav Formánek

Evropský lid je sužovaný blízkostí konce světa. Přesně takový obraz závěru prvního tisíciletí dodnes přežívá v mysli mnoha lidí.

Smutná intenzita sviní

Vladimír Karfík

Na edici čerstvě zveřejněné poválečné korespondence dvou hlavních protagonistů Osvobozeného divadla zarazí hned od prvních dopisů nebývalá omezení: svobody je zde ne více, naopak méně.

Novinky

Respekt

Ty nejlepší knihy pro tento týden.

Co se čte v Respektu

Respekt

Co čtou tento týden redaktoři Respektu.