Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Týden, kdy se oteplilo

Nejvyšší soud USA dal za pravdu dvanácti státům Unie, které žalovaly americkou Agenturu pro ochranu životního prostředí (EPA) za to, že odmítá omezit emise CO2 z automobilových výfuků.

Oxid uhličitý sice způsobuje globální oteplování, lidské zdraví ale přímo neohrožuje. Je přece v každé limonádě, není tedy nutné k němu přistupovat stejně jako k toxickým plynům. To byl až dosud postoj amerických úřadů. Verdikt americké justice jej však minulý týden změnil.

Nejvyšší soud USA dal za pravdu dvanácti státům Unie, které žalovaly americkou Agenturu pro ochranu životního prostředí (EPA) za to, že odmítá omezit emise CO2 z automobilových výfuků. Vyhověl tak dikci 40 let starého zákona na ochranu ovzduší, který říká, že EPA musí omezovat jakýkoliv plyn, jenž ohrožuje lidské zdraví či veřejné blaho.

Verdikt se týká automobilů, které teprve přijdou na trh. Navíc bude EPA rozhodnutí celé měsíce zkoumat. Přesto je výsledek procesu dobrou zprávou. Za prvé proto, že v nižších patrech americké justice doutná podobný spor o emise z uhelných elektráren. Především ale verdikt Nejvyššího soudu může ovlivnit americký Kongres, v němž nyní probíhají debaty o zavedení povinných emisních limitů. Ty by omezily skleníkové plyny v celé zemi a napříč ekonomikou – nešlo by tedy už jen o automobily a uhelné elektrárny.

Podnik, který povolený limit nevyčerpá, může ušetřené množství emisí prodat. Jinými slovy, Spojené státy budou pravděpodobně následovat Evropu a zavedou časem obchodování s emisními povolenkami. Měly by se přitom vyvarovat evropských chyb a nerozdávat povolenky podnikům zdarma.

Důkazů o tom, že změna klimatu skutečně ohrožuje „veřejné blaho“ a nepřímo i lidské zdraví, existuje dost. Stačí nahlédnout do zprávy, o níž jednali klimatologové v Bruselu – shodou okolností rovněž minulý týden. Vyplývá z ní, že globální oteplování nejvíc odnesou nejchudší země, zároveň ale i chudí lidé v zemích bohatých. Tedy i v USA. Proto se postoji Nejvyššího soudu nelze divit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].