0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Domov4. 4. 20077 minut

Máme dotovat sníh?

Bylo jen otázkou času, kdy to přijde. Po bankéřích a zemědělcích si letos na startu jara řekli o státní pomoc i čeští vlekaři.

Bylo jen otázkou času, kdy to přijde. Po bankéřích a zemědělcích si letos na startu jara řekli o státní pomoc i čeští vlekaři. Tentokrát způsobila problémy teplá zima: provozovatelé vleků na ní prý prodělali kalhoty a teď potřebují injekci. Antimonopolní úřad podporu zatrhl, protože by nepřípustně zvýhodňovala jednu skupinu podnikatelů. Přesto toto rozhodnutí automaticky neznamená, že firmy žijící z touhy zdejších lyžařů a snowboardistů vozit se skoro na každém kopci ručí za rizika podnikání samy. Perspektiva dotací je pro vlekaře i nadále otevřená. Stačí, když přesvědčí úřady o tom, že jejich služba je prospěšná pro široké okolí. Je ale něco takového možné v zemi, kde lze opravdová horská střediska spočítat na prstech jedné ruky? Vypadá to bláznivě, ale odpověď zní ano.

Nikdo neprodal

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Letošní zima byla pro vlekaře tvrdá. Takhle teplo nebylo už 85 let a provozovatelé vleků prodělali. Podle odhadů jim klesly tržby v průměru o polovinu. Je ale nutné zdůraznit, že pomoc od státu nechtěli příštipkáři, kteří musejí převracet každou korunu. Žádaly ji desítky firem, které loni investovaly do svého rozvoje dohromady miliardu korun. A teď, i když jim vláda rozpočet nevylepší, rozhodně nejsou nuceny prodávat vybavení a propouštět.

Stačí se podívat na anabázi dravé firmy Snowhill, která je největší na trhu a pokusila se na konci zimy několik otřesených středisek koupit. Nikdo z vlekařů živnost neprodal a jen se opět potvrdilo to, co se v branži říká:…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc