Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Skončí vláda?

Je to něco málo přes tři měsíce, co Češi po půl roce vyjednávání uvedli do života většinovou vládu. Teď o ni ale zase možná přijdou.

Pod Grossem nebylo možné ve vládě sedět, vedle Čunka to za jistých okolností možné je. Je to něco málo přes tři měsíce, co Češi po půl roce vyjednávání uvedli do života většinovou vládu. Teď o ni ale zase možná přijdou. Záleží, jak se rozhodnou zelení. A nejde přitom jen o prostou existenci kabinetu. Rozhodnutí zelených odejít ovlivní zemi mnohem víc, než je v takových chvílích běžné.

Silnější, než se zdá

V devadesátých letech tady skupina vyhraněných intelektuálů založila malou politickou partaj. Dokázali srozumitelně pojmenovat chytlavá témata, nabídnout charismatické osobnosti, dostat se do parlamentu a získat si koaliční spojence. Ta strana nikdy neměla ambici stát se velkou a strhnout na sebe rozhodující počet voličských hlasů. Udržovala si podporu nějakých šesti osmi procent voličů, díky nimž ale v koaličních vládách dokázala měnit zemi ke svému obrazu. Na začátku šlo hlavně o prosazování ekonomického liberalismu, tvrdé jednání s Mečiarem o rozdělení státu, moderní zákon o svobodném přístupu k informacím. Víc toho nestihli. Ta strana nesla označení ODA a ze scény zmizela kvůli skandálu s nevyjasněným financováním. Krátce poté Česko ovládla sociální demokracie se svojí staromódní levicovou politikou a za zády s programově rozplizlou Klausovou ODS.

Proč tenhle výlet do minulosti? Zelení jsou nyní v podobné pozici jako kdysi ODA. Také mají našlápnuto k tomu, aby změnili Česko k obrazu svému víc, než by se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].