Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Katolíci po odchodu Vlka

Současný kardinál končí, nástupci se rýsují. Nad budoucností církve v Česku se ale čím dál víc stahují mraky.

Současný kardinál končí, nástupci se rýsují. Nad budoucností církve v Česku se ale čím dál víc stahují mraky.

Katolická církev miluje tajnůstkaření, takže ani sám Miloslav Vlk zatím neví, jestli papež přijme jeho abdikaci. Klidně ho může ještě pár let nechat ve funkci. Jako pravděpodobnější varianta se ale přece jen zdá, že Vlka čeká po šestnácti letech v čele církve důchod a české katolíky nový šéf. Moc veselé vyhlídky to ovšem nejsou.

A bude hůř

Kariéra současného kardinála dobře ilustruje situaci, do níž se česká katolická církev dostala. Za minulého režimu patřil Miloslav Vlk k antikomunistům, kteří přišli o státní souhlas a místo kněžského povolání se museli živit manuální prací. Mezi katolíky zastával spíše liberálnější postoje, ztotožňoval se se závěry druhého vatikánského koncilu, kterým se církev otevřela moderní společnosti. Když po listopadu nastupoval jako biskup v Českých Budějovicích, viděli v něm věřící nadějného, dynamického muže, který přinese čerstvý vítr.

Dnes by takovou charakteristiku Vlkovi přisoudil málokdo. Nudný patron, který nepřináší žádná zajímavá témata, nechce moc diskutovat, nesnáší novináře a problémy zametá pod koberec – z Vlka se stal symbol opatrnosti, uzavřenosti a nevýraznosti celé církve. Není to zdaleka jen jeho vina. Kardinál často doplácel na to, že kolegové z biskupské konference měli na věci výrazně konzervativnější názory a on se nedokázal prosadit. Typickým příkladem je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].