Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kulturní servis

Hudba

To nejlepší z hudby pro tento týden.

Fotografie: Rger Waters - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Rger Waters - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Koncerty

Roger Waters, Sazka Arena, Praha, 13. 4., 20.00

Muž, který založil i rozložil Pink Floyd, velký talent a patrně i egomaniak, který stál autorsky za monstrózní i působivou Zdí. V Praze má hrát mj. kompletní Dark Side of The Moon, ale i písně ze své sólové dráhy. Ta měla možná kolísavou křivku tvůrčích i obchodních úspěchů, ale Waters se ve svých příbězích často přimykal k silným tématům. O společenských traumatech, teroru, médiích, manipulaci a šoubyznysu vyprávěl vždy spíš jako jeden z prvních, a ne v době konjunktury. Vystoupí v Sazka Areně, kde je při vstupu každý platící fanoušek hudby osobně prošacován a zbaven všeho, co mu pak organizátoři uvnitř mohou znovu prodat, třeba vody. Právě o takových paradoxech Waters po celá léta zpívá.

Triosk, Palác Akropolis, Praha, 10. 4., 19.30

Jako by australští Triosk digitálními rukavicemi zmuchlali mapu jazzové hudby do koule, kde je všechno na jiném místě než původně. Jejich průsvitný, vrstevnatý ambient bývá někdy únikově šumivý jako zvukové snění z reklam. Ale jejich nejlepší momenty jsou ty, v nichž se prosazuje živá interakce hráčů: takže pražský koncert by snad mohl nabídnout jejich dravější, překvapivější tvář. To lepší z nabídky neopopového koncertního cyklu Music Infinity.

Nové nahrávky

Regina Spektor: Soviet Kitch, Sire / Warners

Dceři ruských emigrantů se v USA daří dráha popové písničkářky. Ironicky i s melancholií zpívá o milostných katastrofách a tragikomickém opakování chyb. Její klavír má odpich a pizzicato smyčců je patrně steskem po balalajce. Po velkém úspěchu alba Hope To Begin u nás nyní vychází i starší Sovětský kýč s ústředním cajdákem Carbon Monoxide (Kysličník uhelnatý). Regina Spektor se občas podepisuje zkratkou ReSpekt, ale to není jediný důvod, proč ji zde rádi připomínáme.

Islaja: Ulual yyy, Fonal / Starcastic

Tajemná introvertní Finka, kterou si pro své vydavatelství i festivaly vybral šéf newyorských Sonic Youth Thurston Moore, v minulých dnech vystoupila v Praze a Ostravě. Na jejím třetím albu nepřestávají klinkat zvonce a šumět magnetofony, přidává se však – trochu překvapivě – víc hudebních nástrojů. Klavír či saxofon se pak důstojně zapojují do vymítání lesních i domácích duchů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].