Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Pizza s ruským kaviárem

Mladý barman Michael z přepychového a zároveň „předuchovnělého“ hotelu Kempinski, kam míří ti Rusové, kteří nepočítají peníze, mi řekl, že když přijde do baru parta Rusů, chtějí jen to nejlepší.

Fotografie: Viktor Jerofejev. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Viktor Jerofejev. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Viktor Jerofejev

(1947) je spisovatel a patří k nejpřekládanějším ruským autorům. Žije v Moskvě. Světovou proslulost mu přinesl román Ruská krasavice (česky 1992), ale také Hodný Stalin (slovensky 2006). V roce 1979 byl jedním z autorů a organizátorů samizdatového sborníku Almanach, který mu vynesl zákaz publikování. Koncem 90. let sestavil dnes už slavnou antologii povídek Ruské květy zla (vyšlo ve slovenštině).

Svatý Mořic – Švýcarsko. Pokud existuje na zeměkouli místo, kde jsou Rusové považováni za ty z nejbohatších lidi na světě, potom je to tady, ve vysokohorském lázeňském městečku St. Moritz.

Bydlí v nejlepších hotelech, jedí v nejlepších restauracích, nakupují kožichy, neuvěřitelně drahé hodinky, brilianty. A k tomu mistrovsky lyžují od časného rána na těch nejprudších svazích, do pozdních nočních hodin potom k zemdlení tancují na diskotékách a v pití se jim nikdo nevyrovná.

Mladý barman Michael z přepychového a zároveň „předuchovnělého“ hotelu Kempinski, kam míří ti Rusové, kteří nepočítají peníze, mi řekl, že když přijde do baru parta Rusů, chtějí jen to nejlepší – davaj – nejlepší šampaňské, nejlepší whisky a nejlepší koňaky: „Flaška za pár tisíc eur, to je pro ně jako nic.“

Vše je tak nové

Jak se má Západ postavit k Rusům? Tato otázka nemá jen politický, ale také hluboce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].