Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Couvat vpřed

Malá otázka z oddělení pro mezinárodní stereotypy: Němec a Čech se domluví na nějakém společném díle.

Malá otázka z oddělení pro mezinárodní stereotypy: Němec a Čech se domluví na nějakém společném díle. Kdo z nich asi přináší svůj příspěvek na úplně poslední chvíli?

Byli to Němci, kteří hotový text Berlínské deklarace minulý týden faxovali do Prahy až dva dny před plánovaným podepsáním. A to ještě s tím, že podepisovat ho budou jenom Merkelová, Barroso a Pöttering. „O dokumentu se nekonala otevřená debata,“ kritizoval Mirek Topolánek. Den nato ale prohlásil, že postup Berlína nekritizoval. Pak stačil jeden telefonát s Merkelovou – a svět byl zase v pořádku.

Berlín skutečně nevedl otevřenou debatu, ale to jen proto, že se obával, že pak by se Unie nedohodla na žádném textu. Na summitu začátkem března navíc všichni včetně Topolánka Merkelové návrh hrubého obsahu a postupu při vyjednávaní deklarace odkývli.

Praze ale stejně nejde ani tak o to, jak se deklarace zrodila. ODS si jen najednou uvědomila, že v důsledku deklarace bude konečně muset vyvíjet konkrétní a konstruktivní postoj k euroústavě. Mirek Topolánek na summitu souhlasil totiž i s tím, že deklarace zmíní červen 2009, tedy konec českého předsednictví, jako termín přijetí euroústavy. ODS tedy bude v příštích měsících čelit bolestivým debatám uvnitř svých euroskeptických řad. A proto česká intervence v Berlíně zřejmě měla jediný cíl: couvat a přitom si zachovat tvář.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].