Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Rallye Ostropestřec

Zatímco Leonardo di Caprio si zvyšuje popularitu řízením toyoty s elektromotorem, česká celebrita Jiří Korn se rád fotografuje se svým černým benzinovým bumbrlíčkem zn. Jeep. Průkopníci alternativního automobilismu v tuzemsku jsou zatím „bezejmenní“.

Fotografie: Raději plnou, příští pumpa je až u Mnichova. (Čerpací stanice na zemní plyn v Praze) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Raději plnou, příští pumpa je až u Mnichova. (Čerpací stanice na zemní plyn v Praze) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Zatímco Leonardo di Caprio si zvyšuje popularitu řízením toyoty s elektromotorem, česká celebrita Jiří Korn se rád fotografuje se svým černým benzinovým bumbrlíčkem zn. Jeep. Průkopníci alternativního automobilismu v tuzemsku jsou zatím „bezejmenní“.

Cítím se lépe

Hana Gabrielová (29) jezdí na ostropestřec mariánský nebo řepku – tedy na olej z těchto rostlin. Netankuje u Shellu nebo ÖMV, ale v hypermarketu Globus, v Bille nebo na zemědělských farmách. Tahle pracovnice neziskovky z Českých Budějovic si loni v červenci koupila ojetého, devět let starého golfa na dieselový pohon a o dva měsíce později si nádrž nechala upravit tak, aby mohla jezdit na biopaliva. „Jezdím třeba na semináře o klimatických změnách, dělám ekologické poradenství zemědělcům, a kdybych tam dorazila dýzlákem, tak by si ti lidi asi řekli: Co nám tahle paní může povídat?“ vypráví slečna Gabrielová o důvodech svého rozhodnutí přejít na ekologický styl dopravy.

Přestavení auta na rostlinný pohon stojí 25 tisíc korun. Do vozu, který stále startuje na naftu, je třeba instalovat druhou nádrž – na olej – a těleso na jeho ohřívání. Palivo na sto kilometrů jízdy teď řidičku vyjde zhruba na sto deset korun místo předchozích sto padesáti, navíc se cítí lépe. Vypouští do světa méně skleníkových plynů, než kdyby tankovala naftu nebo benzin.

Bankovní úředník Milan Matušík …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].