Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Můj oblíbený web

Nejste-li si jisti, zda se vyplatí udržovat s někým vztah na dálku, zpravidla poprosíte o radu svého nejlepšího přítele.

Nejste-li si jisti, zda se vyplatí udržovat s někým vztah na dálku, zpravidla poprosíte o radu svého nejlepšího přítele. Pokud byste ale stáli o netradiční přístup, zamiřte na stránky ekonoma a publicisty Tima Harforda. Autor knihy The Undercover Economist (2006) a komentátor britských The Financial Times se totiž ve svých textech snaží odhalit ekonomické pozadí našich každodenních zkušeností. Ať už se jedná o to, proč má váš šéf větší plat a přitom méně práce než vy, nebo o čekání v dopravních zácpách, nabízí Harford elegantní a vtipná vysvětlení založená na moderních ekonomických teoriích. Tak třeba dopravní zácpy: Podobně jako se shromáždí velké davy lidí před obchody, které nabízí neuvěřitelné slevy, na ucpaných silnicích se podle Harforda ocitáme především proto, že je stát vlastně „rozdává“ zadarmo.

A vztah na dálku? Harford na něj aplikoval Alchian-Allenův teorém. Ve zkratce: stejně tak jako Australané pijí lepší kalifornská vína než lidé v Kalifornii samé, protože se kvůli přepravním nákladům vyplatí dovážet jen drahé a kvalitní zboží, partnerství na dálku pravděpodobně místo nudných večerů u televize přinese jiskřivou konverzaci a energií nabitý sex. A navíc máte možnost poznávat další potenciální partnery.

Jestli tedy chcete znát netradiční řešení vašich problémů, nechte si poradit od ekonoma v utajení na stránkách www.timharford.com.

Autor je spolupracovníkem Respektu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].