Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Číňané rukojmím Yahoobaby

Jste pětatřicetiletý muž a pomocí internetu kritizujete vládu. Své názory anonymně uveřejňujete na jisté webové stránce, píšete e-maily lidem podobného smýšlení. Pak se ovšem kolem vás začnou stahovat policejní smyčky.

Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Jste pětatřicetiletý muž a pomocí internetu kritizujete vládu. Své názory anonymně uveřejňujete na jisté webové stránce, píšete e-maily lidem podobného smýšlení. Pak se ovšem kolem vás začnou stahovat policejní smyčky. Firma, u níž jste si zřídil e-mailovou schránku, prozradí vaši identitu úřadům. Vzápětí putujete na osm let do vězení. Takový příběh se odehrál v roce 2003 v Číně. Před několika dny na něj upozornili Reportéři bez hranic, nevládní organizace zabývající se ochranou svobody slova. Odsouzeným je bývalý čínský úředník Li Č’ a v roli firmy, na kterou padá vina za jeho uvěznění, vystupuje americká společnost Yahoo!.

Firma se brání tím, že musí respektovat zákony země, v níž podniká. Nezbývá jí tedy než žádosti místních úřadů o informace vyhovět. Zároveň prý Yahoo! nepozná, zda se taková žádost týká běžné kriminální činnosti, nebo zda souvisí s politikou. Může to být pravda, ani čeští poskytovatelé internetových služeb často netuší, z jakého důvodu od nich policie vyžaduje údaje o zákaznících. V Číně ale vládne represivní režim a podle Juliena Paina z Reportérů bez hranic tu nelze podnikat stejně jako v demokratické zemi. Společnost Yahoo! by se měla více zajímat o to, kdo a proč příslušný soudní příkaz vydal. A především by měla servery s poštou, blogy a dalšími materiály svých klientů přenést do USA. Pak by se musela řídit tamními zákony, nikoliv čínskými. Jenže firma to už udělat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].