Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Svatý otec chce autorské honoráře

Rozhodnutí Benedikta XVI. vybírat „desátky“ za citaci svých výroků vyvolalo bouři. Je to pochopitelné: jde o byznys, v němž se vedle peněz točí i velké city.

Fotografie: Na počátku bylo slovo – a pak přišly peníze. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Na počátku bylo slovo – a pak přišly peníze. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt

Rozhodnutí Benedikta XVI. vybírat „desátky“ za citaci svých výroků vyvolalo bouři. Je to pochopitelné: jde o byznys, v němž se vedle peněz točí i velké city.

Například v Polsku je to jedna z nejvýdělečnějších činností. Obchod s papežem. Země je doslova zavalena vším, co nějakým způsobem připomíná nedávno zesnulého Jana Pavla II., ale nákupní horečka se částečně týká i jeho nástupce Benedikta XVI., zvláště v souvislosti s jeho ohlášenou cestou do Polska. Na odbyt jde všechno – životopisy, výpravné fotografické knihy, ale také záznamy na DVD z papežových cest a jeho řečí. „Je to nejziskovější činnost vůbec. Stačí k novinám přidat cokoli o Svatém otci a náklad se zvýší o desítky, stovky tisíc kusů. A pořád to nekončí,“ říká novinářka z polského listu Gazeta Wyborcza.

Volá Casa Editrice

Teď ovšem nastávají „obchodníkům s papežem“ složitější časy – a nejen v Polsku. Vatikán se rozhodl, že chce z tohoto velkého byznysu svůj podíl. A peníze mu mají plynout především z publikace textů, s nimiž Svatý otec oslovuje veřejnost.

První náznak současného vývoje přišel už loni v létě. Až do té doby vedení katolické církve uplatňovalo pouze obvyklá autorská práva na knihy napsané papeži. Ale pak se Vatikán rozhodl, že chce mít přímý finanční zisk i ze všech papežových vystoupení a dokumentů. Takže zatímco Jan Pavel II. bral…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].