Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Magický hrnek nad Prahou

Pražský Kongresový palác je zahalen do mrazivé šedivé ranní inverze, není vidět ani Pražský hrad na druhé straně města. Uvnitř paláce však na plakátech, stěnách, nařasených kokardách v klopách politiků, stravenkách na oběd, na sukýnkách hostesek, na růžích svázaných do obřích pugétů září hřejivá oranžová.

Fotografie: Čaroděj ze země talentů. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Čaroděj ze země talentů. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Pražský Kongresový palác je zahalen do mrazivé šedivé ranní inverze, není vidět ani Pražský hrad na druhé straně města. Uvnitř paláce však na plakátech, stěnách, nařasených kokardách v klopách politiků, stravenkách na oběd, na sukýnkách hostesek, na růžích svázaných do obřích pugétů září hřejivá oranžová. A všude na sebe velkými písmeny upozorňuje rázné heslo: JISTOTY. Není pochyb, jsme správně na předvolební konferenci tuzemských socialistů. Jiří Paroubek stojí za řečnickým pultíkem, čelo se mu leskne potem a hlasitě a rázně připomíná 250 sociálním demokratům, kteří přijeli posvětit a představit program ČSSD pro nadcházející volby, jak hospodářství kvete a jak ODS a média škodí zemi. Pak uchopí z pultíku černý hrnek a pozvedne ho. „Připíjím na naši kampaň nikoliv becherovkou, jak bylo zvykem, ale šálkem čaje,“ říká a nechá si od slečen hostesek nalít horký nápoj. Černá barva na hrnku začíná blednout, vyloupne se z ní další dávka oranžové a heslo Jistoty a prosperita. „Vidíte, vážení přátelé, že sociální demokracie dokáže konat i zázraky,“ zamručí premiér spokojeně při pohledu na vybarvený magický hrnek a zaplněný sál mu nadšeně aplauduje jako děti kouzelníkovi.

Černé ouško

Nebylo pochyb, že sociální demokraté chtěli během osmi hodin debaty o programu jasně připomenout, kde jsou jejich kořeny: mluvilo se o „stabilním sociálním státu“,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].