Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Ve čtvrtek 2. února přichází do biografů nový počin Stevena Spielberga – film Mnichov, který už ve světě vyvolal názorové kontroverze.

Ve čtvrtek 2. února přichází do biografů nový počin Stevena Spielberga – film Mnichov, který už ve světě vyvolal názorové kontroverze. Formou jakéhosi hraného dokumentu či spíše historické fikce přibližuje události po 5. září 1972, kdy na olympijských hrách v Mnichově palestinské komando uneslo jedenáct izraelských sportovců. Všichni zahynuli – dílem při samotném přepadu, dílem při nezdařené osvobozovací akci německé policie. Příběh se však odvíjí od následné odvety. Izraelská tajná služba sestaví pětičlenný tým lidí se změněnou identitou, který vyráží do světa s jediným úkolem – zabít jedenáct lidí, kteří se na plánování a provedení mnichovského masakru podíleli.

V čem je zmíněná spornost filmu a jádro debat v USA a Izraeli? Mnozí tvrdí, že Spielberg prezentuje teroristy i odvetný tým na jedné mravní rovině: Musíme jednat jako teroristé, zní motto mstitelů. Konspiračně vyhledávají své cíle, připravují na ně pasti, vyrábějí pekelné stroje a vytipované oběti zabíjejí. Postupem času ale začínají narůstat pochyby: Jsou to skutečně lidé, kteří mají na svědomí Mnichov? Vždyť jsme neviděli jediný důkaz. Navíc za každého zabitého teroristu nastoupí další, ještě horší. A co hůře. Z lovců se posléze stávají štvanci. Jako bychom to odněkud znali. Samotného Spielberga prý téma přitáhlo skrze velmi aktuální otázky po dění v současném světě.

Pro ty, kteří preferují příklon k realitě před fikcí filmového plátna, je tu užitečný doplněk – kniha …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].