Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Můj oblíbený web

V Etiopii jako by se v koncentrované podobě projevovaly všechny významné problémy, kterými „trpí“ celý africký kontinent. Země patří k vůbec nejchudším státům naší planety a je ohrožována periodicky se opakujícími hladomory.

Fotografie: www.ethiomedia.com • Autor: Respekt
Fotografie: www.ethiomedia.com • Autor: Respekt

V Etiopii jako by se v koncentrované podobě projevovaly všechny významné problémy, kterými „trpí“ celý africký kontinent. Země patří k vůbec nejchudším státům naší planety a je ohrožována periodicky se opakujícími hladomory. Podle indexu lidského rozvoje, který kromě čistě ekonomických ukazatelů (HDP) zohledňuje také aspekty „kvality života“ (zdraví a vzdělání), se Etiopie nachází na 170. příčce z celkem 177 hodnocených zemí světa. OSN udává, že minimálně 1,75 milionu „Habešanů“ je dnes ohroženo akutním hladem a potřebuje potravinovou pomoc.

Přitom se ještě loni zdálo, že Etiopii svitla naděje. Na summitu G 8 se nejvyspělejší země světa dohodly na odpuštění dluhů těm nejchudším, tedy i Etiopii. Kromě toho v zemi proběhly parlamentní volby, které měly být prvními skutečně demokratickými volbami v etiopských dějinách. Opozice v nich významně posílila, byly však tyto volby skutečně svobodné? Jaké je v zemi postavení novinářů? Jak je možné, že tato chudá země disponuje třetí největší armádou v Africe? Proč je Etiopie jednou z nejzkorumpovanějších zemí planety?

Na příkladu Etiopie se ukazuje, že k rozvoji Afriky nepostačí recepty, které propaguje ředitel prestižního Earth Institute Jeffrey Sachs: navýšení zahraniční pomoci, potlačení epidemií a výstavba modelových „rozvojových vesnic“. Spíše se zdá, že demokracie není pouhou „třešničkou na dortu“, nýbrž základním předpokladem udržitelného rozvoje černého kontinentu. Právě nekontrolovatelné, svévolné a zkorumpované politické elity, které navíc reprezentují jen určité etnické skupiny a ostatní z podílu na moci násilně a dlouhodobě vylučují, představují podle politologů jednu z hlavních „vnitřních“ příčin zaostalosti celé subsaharské Afriky.

Zpráva volebních pozorovatelů Evropské unie konstatuje, že etiopské volby nesplnily mezinárodní standardy. Je zcela v pořádku, že se EU zasazuje o demokratizaci země, bez níž se patrně veškerá mezinárodní rozvojová pomoc mine účinkem.

Kdo se o Etiopii zajímá více, jistě s chutí navštíví webovou stránku ethiomedia.com. Od roku 2002 ji provozují Etiopané žijící ve Spojených státech, příslušníci menšinového etiopského etnika Amharů. Editor Abraha Belai vidí její hlavní smysl v tom, že poskytuje informace v situaci, kdy v Etiopii dochází k omezování svobody slova, novináři jsou pronásledováni nebo nuceni opustit zemi. Zároveň přiznává, že po nepokojích, jež následovaly po volbách, a sérii zatýkání mají reportéři, kteří pro tento web píší, velmi těžkou práci a nedaří se jim zpravodajsky stoprocentně pokrýt vše důležité. Na webu se proto objevují také převzaté zprávy a analýzy z dalších médií (Reuters, BBC aj.) či recenze na knihy a dokumentární filmy o Etiopii. Stránka, aktualizovaná každých několik hodin, poskytuje bohatý informační servis o jedné z nejchudších zemí světa.

Autor je sociolog.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].