0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře10. 9. 20067 minut

Langer proti zločinu

Po letech dostal Ivan Langer vysněné jmenování šéfem vnitra a šanci předvést, co umí. Nový ministr se projevil rychle a rázně, dal najevo ochotu měnit. Tak trochu ale není jasné, co a proč.

Po letech přípravy v poslaneckých lavicích a vášnivé kritice nedostatků svého předchůdce dostal Ivan Langer vysněné jmenování šéfem vnitra a šanci předvést, co umí. Nový ministr se projevil rychle a rázně, dal najevo ochotu měnit. Tak trochu ale není jasné, co a proč.

Neotvírejte, policie

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Není pravděpodobné, že vláda Mirka Topolánka dostane nějaký prostor na prosazení svých předvolebních reformních slibů. Bude mít sotva čas na zvládnutí několika neodkladných věcí. Musí změnit státní rozpočet v průhledný a srozumitelný text, nasměrovat jeho vývoj směrem do eurozóny a udržet na uzdě utrácení. Musí schválit zákon na výrobu biopaliv a jejich přimíchávání do benzinu a nafty, aby začal platit od prvního ledna příštího roku, jak požaduje Evropská unie. Měla by prosadit stavbu protiraketové základny v Česku. Nezbytné je položit základy k reformě školství a zdravotnictví. Sám Langer by měl správně motivovat policii, která musí především objasnit podezření na prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Je skoro zbytečné připomínat, že český policejní sbor v roli obránců práva a spravedlnosti v posledních letech selhával. Jak už jsme mnohokrát napsali, zdejší policie se – hlavně díky personálním změnám v režii Stanislava Grosse – stala služebnou a alibistickou složkou obávající se řešit (a nedej bože vyřešit) zásadní případy, které by se mohly dotknout mocných. Řada jejích členů navíc prokazatelně spolupracovala s organizovaným zločinem,…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc