Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Z dopisů od našich čtenářů.

Česká varianta

Diskuse k tématu otevřenému článkem Evropská past volného času (Respekt č. 27/06) je podle mne velmi potřebná. Bohužel v příspěvku není zmíněna varianta třetí – postkomunistická, česká. A tou je skutečnost, že naprostá většina žen u nás pracuje na plný úvazek (viz statistiky) a současně vykonává naprostou většinu péče o děti a práce v domácnosti (viz statistiky). Co na to odborníci?

Michaela Havránková, Praha

Smysluplný zákon

Také si myslím, že by služební vozy všech politiků neměly mít právo používat majáky, porušovat všechny dopravní předpisy, a navíc mít přednost i při tankování! Když chtějí přijít včas do práce, tak ať dřív vyrazí. Pokud mají problémy s dopravními zácpami, tak s tím mohou něco udělat.

Ale co poslanci, senátoři? Takový poslanec může jet ve městě dvě stě se třemi promile alkoholu v krvi a musí se jedině prokázat policistovi poslaneckým průkazem, tím je podle zákona celá záležitost vyřízena. Ani nemusí mít modrý maják a za volantem profesionála. Takový člověk nás může na silnici zmrzačit, a pokud zůstane na místě nehody do příjezdu policie, tedy jen proto, aby si nechal zasalutovat a odjel.

Přiznám se, že jezdit padesát ve městě a devadesát mimo obec mi jde také ztuha, ale myslím, že pokud se to novému zákonu podaří udržet dlouhodobě, bude jeden z mála, o kterém bude možné prohlásit, že má smysl.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].