Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Ve světě se to dělá naopak

Edvard Outrata působil v kanadském Federálním statistickém úřadu, šest let byl předsedou Českého statistického úřadu (ČSÚ), v roce 2000 byl zvolen senátorem za US-DEU a o čtyři roky později se stal místopředsedou Senátu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Edvard Outrata se narodil roku 1936 v Brně. Válku strávil v emigraci; otec byl ministrem čs. exilové vlády. Po válce vystudoval Vysokou školu ekonomickou a poté pracoval jako softwarový specialista. V roce 1968 emigroval a 25 let působil v kanadském Federálním statistickém úřadu, nakonec jako šéf odboru informatiky a člen vedení. Od roku 1993 žije v Praze. Šest let byl předsedou Českého statistického úřadu (ČSÚ), který pomohl pozvednout na úroveň podobných institucí v demokratických zemích (nezávislost na politických i hospodářských zájmech, ochrana dat apod.). Jako šéf ČSÚ se účastnil pravidelně zasedání vlád ČR a zastupoval českou statistiku ve světových institucích. V roce 2000 byl zvolen senátorem za US-DEU, o čtyři roky později se stal místopředsedou Senátu.

Co vás na práci senátora nemile překvapilo?

Toho není tak moc. Navíc to má spíš co dělat s vývojem politické situace: jsem nakonec méně efektivní, než jsem si myslel, že budu. Především se mi nepovedlo uskutečnit nejdůležitější bod mého programu – aby opravdu začal platit služební zákon.

Na čem to zkrachovalo?

Obě velké strany to nechtějí. Lidé v téhle zemi upřímně věří, že když má někdo převzít odpovědnost, musí mít právo se obklopit svými lidmi. To je zoufale špatně. Moderní demokracie fungují tak, že existuje profesionální státní aparát, kde jsou lidé povyšovaní na základě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].