Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Včera uplynulo 65 let od úmrtí Františka Janečka, spjatého s logem Jawa a tím nejlepším, co kapitalismus, podnikavý duch, invence a odvaha znamenají.

Fotografie: Od kulometů k motocyklové slávě - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Od kulometů k motocyklové slávě - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Zaslechneme-li dnes jméno František Janeček, většině se vybaví logo Goja a „nesmrtelný“ normalizační hudebník, který se téměř příslovečně etabloval v gründerské éře obnovy kapitalismu a pomohl jí dodat nepříjemnou pachuť. Přitom včera uplynulo 65 let od úmrtí „skutečného“ Františka Janečka, spjatého s logem Jawa a tím nejlepším, co kapitalismus, podnikavý duch, invence a odvaha znamenají. Není zdaleka jisté, co se příštím generacím vybaví při spojení Goja (Gott a Janeček). Naproti tomu je očividné, že byť zdejší trh postupně ovládly motocykly z Japonska, USA či Itálie, i nové generace si v Hrabalových knihách čtou o legendárních vítězstvích Františka Šťastného na Jawě (Janeček a Wanderer), nehledě na to, kolik lidí na jawách ještě jezdí. Mnozí si stále pamatují, že ačkoli zemědělskou kolektivizaci symbolizovaly mašiny z prostějovského Agrostroje, šlo o znárodněného nástupce úspěšné firmy Wikov (Wichterle a Kovařík). A do koupelen jsme si pořizovali karmy i v době, kdy se po stejnojmenné firmě (Karel Macháček) slehla zem. Některá loga se zkrátka vryla tak hluboko do povědomí, že přežila své zakladatele a stala se součástí běžné slovní zásoby. Jawa k nim patří.

František Janeček se narodil v roce 1878 ve východočeském Klášteře nad Dědinou. Ač z rolnické rodiny, sám chtěl studovat medicínu, ale otec prosadil techniku.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].