Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Švédi mají internet, my máme pleny

Ať sestaví příští vládu ODS či ČSSD, jedno víme už teď – ministerstvo informatiky v nynější podobě zanikne. Ať sestaví příští vládu ODS či ČSSD, jedno víme už teď – ministerstvo informatiky v nynější podobě zanikne.

Ó my se máme. Ale práci doma, zábavu a rozhled nám to nepřinese.

Ať sestaví příští vládu ODS či ČSSD, jedno víme už teď – ministerstvo informatiky v nynější podobě zanikne. Po třech letech přichází čas na to zeptat se, v čem nejmladší z českých vládních úřadů uspěl a v čem ne. Jedna zásadní otázka se nabízí hned: proč je k internetu připojeno tak málo Čechů? A proč jich má tak málo rychlý internet?

Chceme tady chytré lidi

Kozlovice leží v nejvýchodnějším cípu Česka. Třítísícová ves, kam jen párkrát denně zajede autobus, je už rok propojena vzájemně a se světem: ve čtyřech stovkách domácností tu mají internet, na který nejde z rodinného rozpočtu ani koruna. Kozlovická radnice vybudovala a provozuje bezdrátovou síť WiFi, k níž se může zadarmo připojit kdokoli. „Všechna děcka mají e-mailovou adresu, všichni jsou na Skypu, ženské si časopisy čtou na síti, lidi nakupují přes internet, díky webkameře vysíláme v přímém přenosu různé obecní akce, lépe se jako úřad domluvíme s lidmi,“ pochvaluje si starosta Miroslav Tofel (ODS). Jak vypadá lepší domlouvání s lidmi, je na obecních stránkách vidět: ve středu v poledne se tam paní Mertová ptá starosty, kdy bude opravena autobusová zastávka, a on jí za dvě hodiny odpoví, že do konce května. Kozlovický web má průměrně 150 přístupů denně, měsíčně čtyři a půl tisíce.

Ještě před rokem bylo všechno jinak. Pár desítek lidí se mořilo s pomalým a drahým dial-upem, Český Telecom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].