Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Jak na silniční vrahy

Překvapuje mě, že týdeník Respekt vidí problém vysoké nehodovosti na českých silnicích jen pod jedním úhlem (Český problém s rychlostí a Můj vůz můj hrad, Respekt č. 8/2006).

Překvapuje mě, že týdeník Respekt vidí problém vysoké nehodovosti na českých silnicích jen pod jedním úhlem (Český problém s rychlostí a Můj vůz můj hrad, Respekt č. 8/2006). Problém neodpovědnosti za volantem jistě není omezen na Česko a je společný nejen Evropě, ale i světu. V jiných zemích ho už ale řeší řadu let a desetiletí, a není pravda, že nižšího počtu mrtvých a zraněných na silnicích se dosáhlo jedině používáním „inteligentní represe“. To by mělo být zřejmé i z toho, že se často mluví o chování řidičů jako o kultuře, která se mezi zeměmi liší.

Účinné kampaně

Problémy s porušováním zákonů a pravidel silničního provozu mají hodně společného s problémy obecné kriminality. Přísné zákony a mnoho policistů na ulicích sice mohou část případných pachatelů odradit, ale bez všeobecného respektování zákonů většinou populace policejní aparát sám pořádek neudrží. Bodový systém a možnost odebrat řidičský průkaz jistě bude mít svou odstrašující hodnotu a je dobře, že zbabělé ministry dopravy konečně vystřídá někdo, kdo ví, že řidičský průkaz na Listině práv a svobod není. Odstrašení bude ale fungovat pouze úměrně tomu, jak často bude dopravní policie dodržování předpisů kontrolovat a jak důsledně. Mám smutné podezření, že i nadále budou kontroly četné na hlavních tazích, kde jezdí nejvíc řidičů, ale po okresních silnicích, podél kterých narůstají stále nové pomníčky zabitým, se budou i nadále prohánět nepřiměřenou rychlostí hazardéři.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].