Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Dalajlama by se divil

V Kalmycku, jediném buddhistickém regionu Evropy, si prezident neláme hlavu tím, že přesluhuje ústavní termín. Důležitější jsou vztahy s Kremlem.

Fotografie: Kirsan Iljumžinov – šachový fanatik v chudé zemi. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Kirsan Iljumžinov – šachový fanatik v chudé zemi. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt

V Kalmycku, jediném buddhistickém regionu Evropy, si prezident neláme hlavu tím, že přesluhuje ústavní termín. Důležitější jsou vztahy s Kremlem.

Čím je známé Kalmycko? Vlastně jen svou religiózní a lingvistickou výjimečností. Tato republika rozkládající se ve stepích pod Kavkazem představuje jedinou buddhistickou a mongolojazyčnou enklávu v Evropě. Podle kalmyckého studenta práv Volodi Davajeva je v zemi dalajlama nesporně populárnější než prezident republiky Kirsan Iljumžinov, nebo dokonce sám prezident Ruské federace Vladimir Putin. Jenže kalmycká realita má k buddhistickému ideálu daleko. Mnohem blíže má k postsovětskému „ideálu“ autokracie naroubované na místní tradice.

Ruska se vzdát nechceme…

Prezident země, buddhistický podnikatel a šachový fanatik Kirsan Iljumžinov, se zpočátku těšil obrovské popularitě národa. Byl zvolen v roce 1993 v pravděpodobně jediných skutečně demokratických volbách, které se v Kalmycku kdy konaly. Výrazným protikandidátem s obrovským renomé afghánského veterána byl tehdy pouze generálporučík Valerij Očirov. Na toho jsou Kalmyci dodnes velmi hrdí, zejména pro dospívající je vzorem hrdiny. Očirov ale neměl k dispozici dost peněz na volební kampaň. Ani značná popularita z války v Afghánistánu, kterou získal riskantními přelety s vrtulníkem, při nichž zachraňoval vojáky uvízlé v léčce, nestačila na Iljumžinovovy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].