Často hledáte, jak…
Obálka vydání 7/2005
7/2005 • 13.–20. 2. 2005

2005/7

Zahraničí

Svět kolem

Začněte s bojem za vlastní jméno

Volby v domě Alláha

Marek Švehla

Mezi sedmou a osmou hodinou večer se v Saúdské Arábii zastavuje čas. Je chvíle poslední modlitby a podle zdejších mravů musí být všechny obchody a restaurace zavřené. Úderem osmé pak rázem zase všechno ožívá a lidé se hrnou zpět utrácet. Kromě oblíbené večerní návštěvy obchodních domů ale měli obyvatelé hlavního města, Rijádu, v minulých dvou týdnech jedno zcela nebývalé zpestření. V osm večer se tady totiž rozbíhala také předvolební kampaň na zdejší radnici. Jde o historicky první volby v saúdském království a nutno dodat také s výraznou saúdskou patinou. Jak se totiž na nejkonzervativnější arabský stát sluší, nic se nesmí uspěchat, a tak 646 kandidátů soutěžilo jen o sedm, tedy polovinu křesel v městské radě. Druhou polovinu rady dosadí královská rodina. Volby, s výhradní mužskou účastí, proběhly ve čtvrtek, více než jejich výsledek je ale zajímavé to, že se k nim kolébka islámu vůbec odhodlala.

Méně státu, více soukromí

Daniela Vrbová

Gruzie bez premiéra

Vít Střítecký

Pět milionů lidí hledá práci

Vojtěch Belling

Šance na nový začátek

Michal Sedláček

Vstřícnými slovy se na své první oficiální návštěvě uvedla v Paříži americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová: „Amerika vítá prohlubující se sjednocování Evropy. Měli jsme v minulých letech neshody, nyní však nastala doba k napsání nové kapitoly v našich vztazích, v našem spojenectví.“ I z evropské strany zněla slova o společných hodnotách a novém počátku. Už podle množství vzájemných poklonků se zdá, že americko-evropské vztahy jsou skutečně na lepší cestě. Hluboké rozpory mezi USA a značnou částí Evropy sice trvají, doba ledová ve vzájemných vztazích však už patří minulosti.

Domov

Připomeňme si

Adam J. Švejda

Standa Gross v říši Escade

Jaroslav Spurný, Jana Neumannová

Premiérova žena Šárka Grossová ani po týdnu nevysvětlila přesvědčivě původ šesti milionů, které použila loni na jaře na nákup domu na pražském Proseku. A je tu už další problém. Nákup domu paní premiérovou je součástí velkorysého projektu stavby luxusních bytových apartmánů. Veřejně dostupné informace ale vzbuzují podezření, že se Šárka Grossová podílí na stavbě financované z nelegálních zisků nevěstince. Jasněji řečeno: nelze vyloučit, že se v proseckém projektu perou špinavé peníze. Tuto verzi nepřímo potvrzuje premiér svým nedělním prohlášením, že za půjčku jeho ženě ručila její přítelkyně Libuše Barková.

Unionisté sobě

Jana Neumannová

Učte děti čínsky

Silvie Lauder

Po kubánské otázce, v níž česká diplomacie přibrzdila bezmála celoevropskou touhu usmířit se na účet disidentů s diktátorem Castrem, čeká Černínský palác jiná, ještě náročnější zkouška. Pětadvacítka se chystá k rozhodnutí, zda zrušit, či nezrušit zbrojní embargo uvalené na komunistickou Čínu. Verdikt padne někdy během následujících pěti měsíců, oficiální český postoj je zatím zahalen rouškou diplomatického taktizování. Už dnes je ale jasné, že se budeme muset rozhodnout, na jakou stranu se přikloníme v novém transatlantickém sporu. Velké evropské státy a USA totiž opět stojí proti sobě.

Kam dopadne tsunami štědrosti

Marek Pokorný

Uprchlíci prchají z Česka

Josef Greš

Komentáře

Český sen není lvem

Petr Třešňák

Se Zaorálkem na KLDR

Zbyněk Petráček

Prodat Telecom a jít

Marek Hudema

Za mlhou, která se dá krájet

Erik Tabery

Píše se rok 2008, ministr zemědělství Vlastimil Tlustý si koupil další dům a opět tají své věřitele. Prý jim to slíbil. Podobně ministr financí Miroslav Kalousek a šéf opozice Stanislav Gross už téměř deset let tají figury, které jim pořídily bydlení. Jejich příkladu od té doby následovaly desítky politiků od krajů až po Senát. A všude se to jen hemží štědrými strýčky, kteří své bohatší příbuzné založili. Jak zabránit tomu, aby se tento scénář neodehrál? Aby se neopakovala dnešní trapná situace, kdy se premiér kroutí jako úhoř, jen aby nemusel říkat pravdu?

Ve hvězdách

Josef Beránek

Silná slova a skrytý strach v Pekingu

Tomáš Pojar

Připravme se na to, že během následujících měsíců budeme slýchat častěji o citlivém tématu – zrušení evropského embarga na vývoz zbraní do Číny. V půlce ledna to evropská komisařka pro zahraniční záležitosti Benita Ferrero-Waldnerová oznámila ve Washingtonu jako hotovou věc. Embargo podle ní bude zrušeno nejpozději do léta. S nápadem přišla Francie; a rovněž Velká Británie si přeje, aby vše bylo vyřešeno do července, kdy přebírá předsednictví EU.
Embargo bylo zavedeno před téměř šestnácti lety – celý svět tehdy zděsil způsob, jakým pekingské vedení zmasakrovalo demonstrující studenty na náměstí Nebeského klidu. Stejně dlouho trvá diskuse o evropské pozici vůči Číně. Na rozdíl od snah o přehodnocení unijní politiky vůči Kubě jsou zde ve hře strategické zájmy a výrazně větší peníze. Paní eurokomisařka se však mýlí. Nic není rozhodnuto definitivně, členské země disponují právem veta. Do debaty se vloží i Spojené státy či organizace na ochranu lidských práv. Koneckonců, den po washingtonském vystoupení Ferrero-Waldnerové odhlasovali europoslanci ve Štrasburku rezoluci odsuzující porušování lidských práv v Tibetu a pekingské výhrůžky Tchaj-wanu. A parlament vyzval členské země, aby embargo nebylo v žádném případě rozmělňováno.