Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Je věcí každého, s čím do politiky jde

IVAN LANGER (38) vystudoval medicínu v Olomouci a práva v Praze. Celou kariéru prožil ve státní správě a politice. Začínal jako tajemník ministra spravedlnosti, od roku 1996 je nepřetržitě poslancem ODS, od roku 1998 místopředsedou sněmovny. Je považován za jednoho z hlavních spojenců současného předsedy strany Mirka Topolánka, v jeho stínové vládě je ministrem vnitra. Byl místopředsedou ODS v letech 1998–2002, znovu zvolen na loňském kongresu. I. Langer je ženatý a má dvě děti.

Fotografie: Ivan Langer. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Ivan Langer. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

IVAN LANGER (38) vystudoval medicínu v Olomouci a práva v Praze. Celou kariéru prožil ve státní správě a politice. Začínal jako tajemník ministra spravedlnosti, od roku 1996 je nepřetržitě poslancem ODS, od roku 1998 místopředsedou sněmovny. Je považován za jednoho z hlavních spojenců současného předsedy strany Mirka Topolánka, v jeho stínové vládě je ministrem vnitra. Byl místopředsedou ODS v letech 1998–2002, znovu zvolen na loňském kongresu. I. Langer je ženatý a má dvě děti.

ODS slibovala, že nevyjasněné příjmy premiéra a jeho ženy nenechá padnout pod stůl. Nakonec zůstalo jen u několika interpelací. To už bylo opravdu všechno?

Nejsme strana, která si libuje v rozehrávání mediálních afér. Máme základní obavu, aby jeden problém nezastínil podstatné věci: s ČSSD se chceme utkávat ve věcných tématech jako daně, zdravotnictví, penze, nikoli Grossův byt.

Říkáte ale, že premiér už ohrožuje pověst země.

Ano, k předchozímu A platí i toto B. Naše vystoupení však bylo úměrné možnostem, které jsme dostali: žádali jsme samostatný bod na schůzi sněmovny, koalice však byla proti.

V minulosti jste vyvolali hlasování o nedůvěře kvůli menším věcem. Proč ne teď?

Vzhledem k jednotnému postoji koalice bylo předem jasné, že by to bylo jen prázdné gesto. A prázdná gesta nemám rád.

Jakou roli v tom hraje, že i sama…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].