Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Variace na americký sen

Ve věku 89 let zemřel 9. února večer Arthur Miller, americký dramatik, spisovatel a občan 20. století. Trpěl zápalem plic a srdečními problémy a před nedávnem opustil středisko pro léčbu rakoviny v New Yorku – minulý týden byl na vlastní žádost převezen na svou farmu v Roxbury, kde obklopen rodinnými příslušníky dosnil sny vezdejší.

Fotografie: „Jsme záhadné organismy a velká tajemství sami sobě.“ (A. M. na snímku z roku 1956.) • Autor: Respekt
Fotografie: „Jsme záhadné organismy a velká tajemství sami sobě.“ (A. M. na snímku z roku 1956.) • Autor: Respekt

Ve věku 89 let zemřel 9. února večer Arthur Miller, americký dramatik, spisovatel a občan 20. století. Trpěl zápalem plic a srdečními problémy a před nedávnem opustil středisko pro léčbu rakoviny v New Yorku – minulý týden byl na vlastní žádost převezen na svou farmu v Roxbury, kde obklopen rodinnými příslušníky dosnil sny vezdejší.

Imigrantský příběh

Dráha Arthura Millera opsala ve Spojených státech obdobný oblouk jako osudy jeho slavných generačních druhů židovského původu – namátkou jmenujme alespoň Bernarda Malamuda, Josepha Hellera či dosud žijícího Saula Bellowa. Jako oni vyrůstal v době velké hospodářské krize, i jeho hluboce zasáhla 2. světová válka a i on svou tvorbou poukazoval jak na ty aspekty americké reality, které shledával prázdné, falešné a pokrytecké, tak na nutnost zachovat si i v dnešním světě důstojnost, morálku a vlastní tvář. Ani jeho cesta k úspěchu ovšem nebyla přímočará.

Arthur Miller se narodil 17. října 1915 v rodině německých židovských přistěhovalců na Manhattanu. Jeho otec, relativně zámožný, avšak sotva gramotný výrobce a prodejce dámských oděvů, po zhroucení burzy roku 1929 zkrachoval. Rodina se přestěhovala do nepoměrně chudšího Brooklynu, kde Arthur chodil na střední školu. Jak přiznával, nepatřil k dobrým žákům a do sedmnácti s výjimkou Dickensových románů ani moc nečetl. Knihou, která ho zásadně změnila, se stali…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].