Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
vobrazek_297.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_297.jpeg • Autor: Respekt

Romantická love story ve vězení 50. let, to zní skoro jako provokace. Ovšem nový film Kousek nebe režiséra Petra Nikolaeva, který se minulý čtvrtek objevil v našich multikinech, takový příběh lásky nejen nabízí, ale činí to promyšleně a vcelku přesvědčivě.

Vzdorný a svobodomyslný Luboš nastupuje dvanáctiletý trest. Má štěstí, jiní obvinění v jeho případu „protistátního spiknutí“ dostali trest smrti. Ve vězení jej postupně deptají otrockou dřinou, bitím a samotkou. Dozorce mu dokonce ukazuje popravu, přičemž jej mazlivě upozorňuje, že na něj brzy dojde. Luboš ale zažívá také svobodné chvíle, například jako klempíř, když v něm pohled ze střechy pankrácké věznice vyvolá euforii. Skrze okna ve dvoře objeví Danu, svou dávnou známou, která si také odpykává trest. A příběh lásky spojený se všemi peripetiemi ostře hlídané věznice, transporty a hodnými i zlými dozorci je tady.

Snímek vědomě zaměřený na současného mladého diváka natočil Nikolaev podle povídky Štěstí spisovatele Jiřího Stránského (75). Je dobře známo, že tento autor má za sebou několik komunistických kriminálů, v nichž strávil více než deset let svého života. Film, jenž představuje střípek jedné z nejtemnějších epoch našich novodobých dějin, je představuje částečně i Stránského autobiografií, i když vězeňskou love story, která se skutečně stala, si autor vypůjčil od svých spoluvězňů.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].