Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Se Zaorálkem na KLDR

Až notoricky známé jsou vtipy začínající větou: Mám pro vás dvě zprávy, jednu špatnou a druhou dobrou. Minulý týden přinesl dvě zprávy týkající se Severní Koreje, nejkrutější tyranie této planety, ale čert ví, kde hledat tu dobrou.

Ve čtvrtek KLDR poprvé oficiálně přiznala, že vlastní jadernou zbraň, a zároveň prohlásila, že rozhovorů o svém jaderném programu se už nezúčastní. To je zpráva jasně špatná, jakkoli dlouho očekávaná. USA to předvídaly již od poloviny 90. let. Pokud teď Severní Korea nelže, má před sebou už jen dvě mety. Za prvé test bomby, tedy definitivní vstupenku do jaderného klubu. A pak ještě vyřešit technologický oříšek, jak bombu zmenšit, aby se vešla do hlavice rakety. I tak je už teď aktuální hrozba, že KLDR tyto zbraně poskytne dále, třeba teroristům.

Již v pondělí bylo publikováno, že Lubomír Zaorálek se jako náš dosud nejvyšší ústavní činitel po listopadu 1989 chystá na jaře KLDR navštívit. Je to zpráva dobrá, nebo špatná? Těžko soudit bez znalosti kontextu. Condoleezza Riceová řekla, že USA chtějí řešit jaderný problém Severní Koreje diplomaticky – aby se Pchjongjang vrátil k jednání. Takže proč by tam Zaorálek nejel vyjednávat? Jádro věci je ovšem jinde: o čem vyjednávat. Na BBC Zaorálek hovořil o studentské výměně a o tom, že česká delegace pojede vlakem z Pchjongjangu do Soulu „přes tu slavnou hranici“. USA jsou známé tím, že Severní Koreji nabízely reaktory, které neprodukují plutonium vhodné pro jaderné zbraně, a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].