Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Aby nebylo pozdě

Nepokoje na předměstích francouzských měst opět oživily v Německu diskusi o integraci místních přistěhovalců a jejich potomků. Komentátoři a politikové si často kladou otázku, zda se něco podobného jako ve Francii nebo v Nizozemí může stát i zde. V drtivé většině se shodují v tom, že v Německu neexistují předpoklady pro masové nepokoje mladistvých (potomků) přistěhovalců, žijících společensky na okraji. V německých velkoměstech totiž nenajdeme sociálně a etnicky striktně segregované čtvrti bez potřebné městské infrastruktury, kam by se „slušný“ občan stěží odvážil. Nicméně Němci už teď začínají pracovat na tom, aby se jednou pařížské nepokoje neodehrávaly i v nitru jejich země.

Fotografie: Střet kultur, nebo výsledek špatné školy? Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Střet kultur, nebo výsledek špatné školy? Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt

Nepokoje na předměstích francouzských měst opět oživily v Německu diskusi o integraci místních přistěhovalců a jejich potomků. Komentátoři a politikové si často kladou otázku, zda se něco podobného jako ve Francii nebo v Nizozemí může stát i zde. V drtivé většině se shodují v tom, že v Německu neexistují předpoklady pro masové nepokoje mladistvých (potomků) přistěhovalců, žijících společensky na okraji. V německých velkoměstech totiž nenajdeme sociálně a etnicky striktně segregované čtvrti bez potřebné městské infrastruktury, kam by se „slušný“ občan stěží odvážil. Nicméně Němci už teď začínají pracovat na tom, aby se jednou pařížské nepokoje neodehrávaly i v nitru jejich země.

Tolerantní nevšímavost

Zmocněnkyně spolkové vlády pro integraci Marie-Luise Becková, ve zjevné narážce na francouzská banlieue, nevidí žádná „pevná centra beznaděje“. Vypálení několika aut v Berlíně je připisováno izolovaným „napodobovatelům“ francouzských vzorů. Rušná čtvrť Kreuzberg s největší koncentrací přistěhovalců je pro rozmanitost svých restaurací a barů jedním z oblíbených center nočního života. Přes rozšířené vzájemné předsudky a excesy pravicových extremistů nepřevládá mezi většinovou společností a přistěhovalci podezíravost, či dokonce nenávist, ale spíše jistá netečnost a izolace.

Ze srovnání problémů integrace ve Francii, Nizozemí i Velké Británii…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].