Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Ramadán končí v Clichy

Dramatické události, které proměnily předměstí Paříže v dějiště téměř guerillové války mezi radikálními skupinkami mládeže a policií, názorově rozdělily francouzskou vládu i společnost. Jedni mají za to, že zásah státu je reakcí na kulminující agresivitu výrostků a nezvladatelnost situace na předměstích, druzí se domnívají, že situace je naopak důsledkem politiky státu, který s těmito lidmi jedná jen pomocí obušku, pout a slzného plynu.

Dramatické události, které proměnily předměstí Paříže v dějiště téměř guerillové války mezi radikálními skupinkami mládeže a policií, názorově rozdělily francouzskou vládu i společnost. Jedni mají za to, že zásah státu je reakcí na kulminující agresivitu výrostků a nezvladatelnost situace na předměstích, druzí se domnívají, že situace je naopak důsledkem politiky státu, který s těmito lidmi jedná jen pomocí obušku, pout a slzného plynu.

Jak se chovat k jiným

Ve čtvrtek 27. října vpodvečer spatřila policejní hlídka v Clichy-sous-Bois skupinku mladíků, jak přelézají téměř třímetrový plot do trafostanice. Zyed Benna a Bouna Traore, které o několik minut později zabilo vysoké napětí, a Muttin Altun, dodnes ležící s těžkými zraněními v nemocnici, nebyli „na útěku před policií“, jak psala některá česká média. Naopak – prokurátor v Bobigny již zahájil na základě záznamů z policejních vysílaček vyšetřování proti přítomným policistům za to, že se ani nepokusili mladíky od nebezpečného počínání odradit.

Co se přesně stalo během těch pár minut od chvíle, kdy policisté mladíky spatřili, do jejich smrti, je předmětem vyšetřování. Avšak zpráva o smrti Zyeda a Bouny se na předměstí obývaném z naprosté většiny potomky severoafrických přistěhovalců roznesla rychlostí blesku a již večer začaly první násilnosti a srážky s policií, které v dalších dnech gradovaly.

Poslední týden postního měsíce ramadánu zažila předměstí Paříže, zvláště…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].