Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Akcie ČEZ: nekupovat

Jsme v kapitalismu a komu se to nelíbí, ať si koupí jejich akcie. Tak znělo minulý týden doporučení deníku Hospodářské noviny na okraj zprávy o tom, že ČEZ ohlásil pro letošní rok rekordní výši svého zisku. Pokud ale liberální komentátor liberálního deníku připouští u svých čtenářů nad úspěchem přední české firmy nějakou nelibost, už to samo o sobě věští nějaký problém. ČEZ skutečně není běžný podnik, nad jehož vydělanými penězi by panovalo všeobecné nadšení, a celá věc stojí za podrobnější pohled.

Jsme v kapitalismu a komu se to nelíbí, ať si koupí jejich akcie. Tak znělo minulý týden doporučení deníku Hospodářské noviny na okraj zprávy o tom, že ČEZ ohlásil pro letošní rok rekordní výši svého zisku. Pokud ale liberální komentátor liberálního deníku připouští u svých čtenářů nad úspěchem přední české firmy nějakou nelibost, už to samo o sobě věští nějaký problém. ČEZ skutečně není běžný podnik, nad jehož vydělanými penězi by panovalo všeobecné nadšení, a celá věc stojí za podrobnější pohled.

Budoucnost patří silným

Zvláštní vztah k firmě ČEZ je pochopitelný. Všichni jsme jejími zákazníky, navíc z principu poněkud nevděčnými: elektřina přichází automaticky a není vidět, na rozdíl od složenek. Tím ale antipatie jen začínají. U řady lidí také hraje roli fakt, že ČEZ provozuje problematické jaderné elektrárny. Tvrdí, že to je z nutnosti, a přitom elektřinu vyváží za hranice. Za to shrábne peníze, zatímco všechny nepříjemné stránky atomového byznysu jdou na konto státu: ten ručí za ochranu reaktorů před teroristy, za péči o radioaktivní odpad po zániku firmy a také za případné škody způsobené každou rozsáhlejší havárií. Zdaleka nejdůležitější výhrady proti společnosti ČEZ ale plynou z jeho silné pozice vůči vládě a politikům vůbec.

Připomeňme si krátce, jak to celé vzniklo. Na začátku devadesátých let chtěli politici tehdejší komunistický elektrárenský podnik rozdělit na jednotlivé elektrárny a ty pak prodat. Mělo to logiku: elektřina se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].